Polisstyrkor i ett slumområde under OS Rio de Janeiro 2016. Foto: Felipe Dana/AP/TT

Massgripande av poliser i Brasilien – anklagas för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

53 poliser, som alla patrullerar i samma område i São Paulo i Brasilien, greps på tisdagen. Statliga åklagare anklagar dem för att ha tagit emot mutor från ett kriminellt gäng i utbyte mot att det fick sköta sin narkotikaförsäljning i fred.

Inför gripandet samarbetade São Paulo-polisens internutredningsenhet med statliga åklagare som fokuserar på att bekämpa Brasiliens största narkotikagäng (PCC), rapporterar Reuters. Åklagarna hävdar att de ska ha tillräckligt på fötter för att bevisa samröret mellan gänget och polisen.

PCC har snabbt vuxit i styrka de senaste åren, enligt utredare. Kartellen kontrollerar nu den största delen av kokain- och vapenimporten till landet och även flödet av drogframställningen i grannländer som skickas till Afrika och Europa via Brasilien.

Tuffare tag mot droghandeln

De 53 gripna poliserna utgör en tiondel av den 22:a bataljonen, den styrka inom São Paulo-polisen som de tillhör.

Att bekämpa Brasiliens utbredda gängkriminalitet är en högt prioriterad fråga för landets nyvalde president Jair Bolsonaro. Hans valkampanj inför valet var starkt inriktad på lag och rättvisa, och presidenten är öppen för att ge poliser rätten att döda gängmedlemmar misstänkta för narkotikabrott.

Men tisdagens operation i en av landets tryggaste delstat, visar också vilka problem som det brasilianska samhället har med att upprätthålla rättssäkerheten för sina medborgare. Många poliser är dåligt utbildade och tjänar väldigt lite. Det i sin tur gör det lätt för kriminella att muta poliser mot information om polisräder eller bli infiltratörer i insatsstyrkor som ska bekämpa de gängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.