Demokratiförespråkaren Benny Tai förs bort av polis på onsdagen. Foto: AP/TT

Massgripanden av aktivister i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 demokratiaktivister har gripits i Hongkong, i en av de största insatserna mot oppositionella sedan införandet av den säkerhetslag som ökat den kinesiska diktaturens grepp om staden.

Enligt polisen är fler gripanden att vänta.

Bland de gripna finns enligt public service-bolaget RTHK tre i Hongkong välkända ledare för demokratirörelsen, James To, Lam Cheuk-Ting och Lester Shum.

Enligt prodemokratiska uppgifter på Facebook, som citeras av nyhetsbyrån Reuters, ska de ha gripits för att ha funnits med på valsedlar till det val i Hongkong som skulle ha hållits september i fjol, men som sköts upp med hänvisning till coronapandemin.

Stöd från Kina

Omkring 1 000 poliser deltog i insatsen. Gripandena skedde i gryningen med stöd av den nationella säkerhetslag som infördes i fjol, och som många bedömare beskrivit som spiken i kistan för doktrinen ”Ett land, två system”, som garanterat regionens invånare vissa demokratiska fri- och rättigheter sedan överlämnandet från Storbritannien 1997.

Demokratirörelsen har pressats allt hårdare sedan lagen trädde i kraft.

Maya Wang, vid kinesiska Human Rights Watch (HRW), säger till Reuters att de kinesiska myndigheterna ”tar bort de sista spåren av demokrati i staden” och fortsätter:

”Återigen visar Peking att ledarna inte har lärt sig från sina tidigare misstag i Hongkong: Att förtryck genererar motstånd och att miljoner människor i Hongkong kommer att framhärda i kampen för rätten att lägga sin röst och att ställa upp i val till demokratiskt valda styren”.

Medarbetare till Joshua Wong, som i december dömdes till fängelse för sin roll i en olaglig demonstration i fjol, uppger att polis även tog sig in i hans bostad.

Ett helvete

Det kinesiska utrikesdepartementet uttrycker sitt stöd för myndigheterna i Hongkong, medan styrande i Taiwan är chockade över agerandet. Regeringen i Taipei skriver i ett uttalande att Hongkong gått från att vara ”Orientens pärla” till ”Orientens skärseld”.

USA:s tillträdande president Joe Bidens tilltänkte utrikesminister Antony Blinken skriver på sociala medier att ”de omfattande gripandena av prodemokratiska demonstranter är ett angrepp på dem som kämpar för universella rättigheter”, och att den tillträdande amerikanska regeringen står bakom Hongkongbornas kamp för demokrati.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer