Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på rekordöversvämningarna i Dubai och hör Svenska Dagbladets korrespondent Gunilla von Hall som fastnade i ovädret. Foto: TT/AP/X

Massiv översvämning i Dubai – korrespondent fast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen föll betydligt mer regn i Dubai än det brukar göra under ett helt år. Staden är totalt översvämmad och Gunilla von Hall, korrespondent på Svenska Dagbladet, är fast i landet.

– På mitt hotell forsade det in vatten genom fönstret, säger hon.

När SVT Nyheter når von Hall sitter hon i en taxi som försöker ta sig fram längs de vattenfyllda vägarna. Hon skulle flyga under morgonen men efter sex timmars väntan fick hon och de andra 700 personerna på flygplatsen reda på att deras plan inte skulle gå.

– Alla plan är inställda. Det flyger inte in några plan från andra länder då de inte vet om de kan landa eftersom det varit en sådan översvämning på flygplatsen, säger von Hall.

”Inga riktiga avloppssystem”

Staden Dubai ligger i en öken och von Hall beskriver ett samhälle i kaos. Under tiden hon pratar med SVT beskriver hon bilar som flyter eller är helt under vatten. De bilar som kan ta sig fram gör det genom floder med vatten.

– Dubai är ett ställe där man rör sig med bil. Man kan inte gå, säger hon och fortsätter:

– De lyckas inte pumpa undan då de inte har den utrustningen eller är beredda på det här. De har inga riktiga avloppssystem så alla brunnar är översvämmade och det rinner vatten i trapporna.

Jätteflygplatsen tvingades stänga

Att Dubais flygplats, en av världens största, tvingades stoppa alla ankomster under tisdagskvällen fick stor påverkan på flygtrafiken för tusentals resenärer runt om i världen.

Under onsdagskvällen har vattnet dragit sig tillbaka på de flesta ställen i Dubai men fortfarande är en stor del av flygtrafiken inställd. På flygplatsens hemsidan uppmanas alla resenärer att undvika flygplatsen så långt som möjligt för att undvika trängsel.

”Återhämtningen kommer att ta lite tid. Vi tackar er för ert tålamod medan vi arbetar oss igenom dessa utmaningar”, skriver flygplatsen på X.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.