Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olja och gas, kontroll av åtgärder och hur skador ska ersättas. Hör SVT:s politiska reporter Karolina Skoglund om tre avgörande frågor på klimatmötet. Foto: SVT

De tre stora frågorna inför klimatmötet COP28 i Dubai

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen inleds FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai. En av knäckfrågorna lär bli utfasandet av fossila bränslen.

– Det är lite elefanten i rummet på den här typen av möten, säger SVT:s reporter Karolina Skoglund.

Flera tongivande ledare saknas dock när världsländerna samlas i Dubai.

USA:s president Joe Biden, Kinas president Xi Jingping och Rysslands president Vladimir Putin kommer inte att medverka.

COP28

Samtidigt har mötet redan på förhand fått kritik eftersom det leds av Förenade Arabemiratens energiminister Sultan Ahmed al-Jaber – som också är vd för det det statliga olje- och gasbolaget ADNOC.

Fossila bränslen nämns knappt

En av de viktigaste frågorna vid COP28 lär bli just utfasandet av fossila bränslen. Åtminstone om EU, under ledning av Spanien, får bestämma.

– Trots att sådana här möten har hållits i flera år så nämns knappt de fossila bränslen. Det var först för två år sedan som kol överhuvudtaget nämndes i ett slutdokument, säger SVT:s reporter Karolina Skoglund, som befinner sig på plats i Dubai, i Morgonstudion.

Vilka blir de avgörande frågorna under COP28? I videon ovan listar Karolina Skoglund tre punkter som mötet kommer att kretsa kring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP28

Mer i ämnet