Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”COP28 är inte bara det största och viktigaste klimatmötet hittills – det är också det mest kontroversiella på grund av oljestaternas närvaro”, säger Erika Bjerström Foto: SVT

SVT:s klimatkorrespondent om de mest intressanta punkterna under COP28

Uppdaterad
Publicerad

När världens länder nu samlas i Dubai för att delta i FN:s klimattoppmöte COP28 finns det tre punkter att hålla utkik efter. Det säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström.

– Kemin mellan USA och Kina är en av ljusglimtarna, säger Erika Bjerström i Aktuellt.

Mötet i Dubai inleds först på torsdag. Trots det har kritiken varit omfattande över det faktum att en oljenation står värd för det årliga klimattoppmötet.

– Det är ju vd:n för ett stort oljebolag som ska leda för ett stort oljebolag som ska leda förhandlingarna. Det är högst ovanligt, säger Erika Bjerström.

Enligt Bjerström finns det ljusglimtar som uppmärksammas i samband med mötet, däribland utvecklingen i Kina – som står för en tredjedel av alla utsläpp i världen.

– Det är ett land som underpresterar när det gäller löften, men som överpresterar i reella termer. Redan nu vet vi att deras utsläpp kommer börja gå ner redan 2024 och inte 2030 som de lovat tidigare.

Se mer om de viktigaste punkterna enligt Erika Bjerström i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.