Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Butja pågår nu en massiv utredning för att gå till botten med de misstänkta krigsbrotten. Se bilderna från SVT:s besök i klippet. Foto: Johannes Tolf/SVT

Massiv utredning pågår i Butja – SVT på plats efter massakern

Uppdaterad
Publicerad

Efter att hundratals civila hittades döda i den ukrainska staden Butja för en dryg vecka sedan pågår nu en massiv utredning för att gå till botten med vad som hänt.

– Vi dokumenterar krigsbrott av alla slag. Mord, tortyr, sexuella övergrepp, bombning av civil infrastruktur, säger den ukrainska åklagaren Iryna Venediktova till SVT.

När SVT:s team i Ukraina besökte Butja på tisdagen möttes de av uppradade liksäckar. Lokala myndigheter uppger att man hittills hittat över 400 döda. Innan de begravs ska de noggrant dokumenteras som del av utredningen om misstänkta krigsbrott.

– Alla åklagare, utredare och experter i Ukraina kommer göra allt de kan, säger Venediktova.

Bilderna från staden började spridas först efter att ryska styrkor dragit sig tillbaka i slutet av mars. Civila syntes då ligga skjutna på gatorna – vissa med bakbundna händer. Familjer hittades skjutna i bilar, medan torterade personer hittades i källarutrymmen.

Ryssland nekar till inblandning

Kreml har å sin sida förnekat all inblandning och hävdat att kropparna som syntes placerats ut av Ukraina. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har tidigare kallat händelsen för en ”iscensatt provokation”.

Se bilderna från SVT:s besök i Butja i klippet ovan. Varning för otäcka bilder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.