Folk sörjer tillsammans i Texas efter masskjutningen den tredje augusti. Foto: TT

”Masskjutningarna är vardagsmat”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Två masskjutningar med 29 döda inom loppet av 13 timmar. Nu höjs återigen krav på striktare vapenlagar, men förslagen kommer stupa lika snabbt som tidigare här i Washington.  

Alexander Norén

Techkorrespondent

Det krävs masskjutningar av den här storleken för att bli en riksnyhet här i USA.

Se listan nedan för den senaste veckans offer för skjutningar i USA, som innehåller alltifrån män som skjuter sin familj eller grillosande grannar till män som vill döda så många som möjligt, vem som helst, på offentliga platser.

God tillgång till vapen

Om det är svårt att generalisera motiv, så är det enkelt att säga vad alla händelser har gemensamt: de inträffar i landet där det finns flest vapen i världen. Forskare har tittat på om det är något i kulturen såsom våldsbenägenhet, något kring mental hälsa, eller segregationen som kan förklara varför det är så många masskjutningar i USA. Men inte hittat någon förklaring där.

Det enda som i statistiken samvarierar tydligt är antal vapen per capita och antal masskjutningar: Tillgången gör skytten.

Politiskt död fråga

Stödet för striktare vapenlagar i USA har ökat. 80 procent vill att man inför bakgrundskontroll på de som vill köpa ett vapen, och 60-70 procent (beroende på undersökning) vill överlag se hårdare regler kring vapen. Men knappt var tioende amerikan tror att deras folkvalda politiker kommer att verka för det.

Det är nog ett korrekt antagande. Vapenlobbyn, med NRA i spetsen, har stort inflytande i Washington där lagförslag som skulle göra det krångligare att skaffa vapen anses vara ”dead on arrival”.

4: augusti Dayton, Ohio: 9 döda 26 skadade (skjutningen utanför bar)

3:e augusti El Paso, Texas: 20 döda, 26 skadade (skjutningen på Walmart)

2:a augusti Suffolk, Virginia: 2 döda, 3 skadade (”familjerelaterat våld”, enligt polisen. En två-åring skadas)

2:a augusti Pomfret, Maryland: 3 döda, 1 skadad (skytten dödade släktingar och skadade 11-årig brorson)

31:a juli Elkhart, Indiana: 3 döda, 1 skadad (misstänkte skytten irriterade sig på grannarna som grillade nedanför hans balkong på äldreboendet)

30:e juli Southaven, Mississippi: 2 döda, 2 skadade (missnöjd tidigare Walmart-anställd skjuter ihjäl kollegor och skadar polis)

30:e juli Haskell, Oklahoma: 5 skadade (inbrottsförsök)

30:e juli Rosenberg, Texas: 3 döda, 1 skadad (man skjuter ihjäl ex-flickväns föräldrar och skadar henne innan han tar livet av sig)

30:e juli Columbus, Ohio: 5 skadade (bråk mellan två killgäng på en födelsedagsfest)

28:e juli Chippewa Falls, Wisconsin: 5 döda, 2 skadade (man dödar sin familj innan han åker till främmande kvinna, skjuter hennes föräldrar och dödar henne innan han tar livet av sig)

28:e juli Gilroy, California: 4 döda, 12 skadade (skjutningen på Gilroy Garlic Festival, små barn bland offren)

28:e juli Uniontown, Pennsylvania: 4 skadade (skottlossning vid födelsedagsfest)

28:e juli Philadelphia, Pennsylvania: 1 död, 5 skadade (nedskjutna på gatan när de skulle spela in en rap-video)

28:e juli Chicago, Illinois: 4 skadade (“drive by-shooting” utanför bensinstation där det var en liknande skjutning en vecka tidigare)

28:e juli Washington, DC: 4 skadade (skjutning utanför nattklubb)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Skjutning i El Paso, Texas

Mer i ämnet