Omat Mateen jobbade som säkerhetsvakt. CNN skriver att han hyrde en bil och körde till Orlando för att utföra attacken. Foto: Privat/TT

Han är mannen bakom terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 02 stegade Omar Saddiqui Mateen, 29, in på nattklubben Pulse och öppnade eld. Strax därinnan hade han ringt larmnumret och svurit sin trohet till Islamiska Staten. Bilden av den ensamme terroristen beskriver en intolerant man med tillgång till vapen som hade hörts av FBI två gånger innan dådet.

2006 ser Omar Mateen ut att ha en ljus framtid i USA. Han har avslutat en utbildning som kriminaltekniker och ett år senare får han jobb för säkerhetsbolaget G4S. Två år senare gifter han sig med Sitora Yusufiy, en uzbekisk immigrant han träffat online. Tillsammans flyttar de till ett hus i Fort Pierce i Florida, nära Mateens afghanska föräldrar.

Men ganska snart dyker orosmoln upp. Omar Mateen blir aggressiv och kontrollerande. I en intervju med NY Times berättar Sitora Yusufiy att han börjar ta hennes lönecheckar och hindra henne från att ringa till sina föräldrar. Det händer också att han slår henne, ibland när hon sover.

– Han lät mig inte gå någon annanstans förutom till jobbet, säger Sitora Yusufiy till NY Times.

Allt mer religiös efter skilsmässan

Redan efter fyra månaders giftermål lämnar Sitora det destruktiva äktenskapet. För NY Times berättar hon att han var praktiserande muslim men inte visade några tecken på radikalisering. Däremot kunde han ibland uttrycka sin intolerans mot homosexuella.

Officiellt är paret gifta fram till 2011 och enligt en vän, som Washington Post talat med, blir Omar Mateen allt mer religiös efter skilsmässan. Han åker bland annat på pilgrimsresa till Saudiarabien två gånger.

– Han var ganska religiös, men om Mateen sympatiserade med IS eller någon annan terroristorganisation så höll han tyst om det, säger den anonyma vännen till Washington Post.

Mateens intresse för islam växer. Han besöker det muslimska centret i Port Lucie tre till fyra gånger i veckan, nästan alltid på kvällstid.

– Han kom alltid i sista sekund och gick först. Han var väldigt tyst och pratade aldrig med någon, men det fanns inga indikationer på att han skulle göra något våldsamt, säger imamen Shafiq Rahman till Washington Post.

FBI: Kopplingar till kända terrorister

Bilden av att Omar Mateens religiösa övertygelse tilltar får stöd i att han 2013 fångas upp av FBI:s radar. Hans kollegor har kontaktat FBI och vittnat om att Mateen kan ha kopplingar till terrorister. Mateen intervjuas två gånger av FBI men efter en djupare analys kommer de fram till att det inte finns några konkreta bevis på terroristkopplingar.

Ett år senare får FBI återigen upp ögonen för Mateen. Han ska då ha haft kontakt med Moner Mohammad Abusalha, den första amerikanska självmordsbombaren i Syrien, som krigade för Al Nusra, en al Qaida-knuten terrororganisation. Men kontakten mellan de båda männen ska ha varit minimal och FBI lägger ned utredningen.

Eftersom Omar Mateen inte längre är misstänkt för att ha terroristkopplingar kan han fortsätta gå till sitt jobb på G4S och behålla möjligheten att köpa vapen i Florida.

Utbrott när han såg män kyssas

Enligt Omar Mateens pappa visar han inga tecken på radikalisering, däremot är han öppet kritisk mot homosexuella. Omar Mateens pappa minns framför allt en händelse i Miami för några månader sedan när han var där på besök tillsammans med Mateen och hans nya fru.

– Vi var downtown i Miami och folk spelade musik. Han såg två män kyssas inför honom, hans fru och deras son och han blev väldigt arg. De kysste och smekte varandra och han sa ”titta på det där. De gör det där inför min son”, berättar pappan för NBC News.

Många vittnar om en person som är tystlåten och lugn, men det finns även de som delar bilden med exfrun om att Mateen är aggressiv. När Mateen under några år jobbar som säkerhetsvakt på golfresorten PGA Village i Port St Lucie uppfattar en kollega honom som aggressiv.

”Pratade om att döda folk hela tiden”

Kollegan klagar till arbetsgivaren G4S om att Mateen är högljudd och ständigt gör rasistiska och sexuella uttalanden.

– Han pratade om att döda folk hela tiden.  Han var alltid upprörd och förbannad. Jag är inte förvånad över att detta har hänt, säger kollegan till NY Times.

I sitt jobb som säkerhetsvakt har Omar Mateen en vapenlicens. Men hjälp av den köper han ungefär en vecka före dådet ett automatvapen och ammunition.

Vid 02.00 natten till söndag går den tidigare ostraffade Omar Mateen in på nattklubben Pulse i Orlando och skjuter ihjäl 49 personer. Ytterligare 53 skadas.

Från badrummet, där han håller människor gisslan, ringer han till 911, USA:s larmcentral, och svär sin trohet till Islamiska Staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.