Domaren Arne Lyng och Anders Behring Breivik Foto: Scanpix

Fanatisk ideologi bakom Breiviks tankar

Uppdaterad
Publicerad

Domarna kom fram till att Breivik inte är psykiskt sjuk, trots att rätten inte tror på hans uppgifter om ett terrornätverk.
Uppgifterna beror istället på en fanatisk ideologi snarare än psykisk sjukdom, menar rätten.

Se NRK:s direktsändning från uppläsningen av domen i tingsrätten i Oslo

Det framgår att de fem domarna – två jurister och tre nämndemän – noggrant har satt sig in i kriterierna för paranoid schizofreni och psykos. Såväl norska som utländska källor citeras.

Slutsatsen är att Breviks tal om att han till exempel ska leda befolkningen i kampen i ett krig mot det onda snarare är ett utslag av hans fanatiska ideologi än sådana vanföreställningar som krävs för att psykisk sjukdom ska anses föreligga.

–Den åtalades uttalande om att vara i ett inbördeskrig kan förstås i en politisk kontext som förekommer i högerextremistiska subkulturer, säger domare Wenche Elizabeth Arntzen.

”Ovanligt grymt”

Förutom frågan om Breiviks tillräknelighet har det varit stor diskussion om massmördaren Breivik även skulle dömas för terrordåd.

Enligt domare Arne Lyng var det tydligt att det var två terrorhandlingar.

Han hänvisade bland annat till vilka objekt som var målen för dåden och på vilket sätt han genomförde det:

–Morden genomfördes på ett ovanligt grymt sätt.

Breivik ville inte bara döda politiska motståndare utan även framkalla en reaktion bland befolkningen. Han ville få den att reagera mot ”islamiseringen” som Breivik själv sa.

–Det var extremt våld som genom massiv uppmärksamhet i media skulle skapa fruktan i befolkningen, sa Lyng.

Avslog nödrätten

När det gällde Breiviks försvar, att han handlade i ”nödrätt”, svarade Lyng kort:

–Rätten vill kort anmärka att den inte tillåter mord på statsanställda eller politiskt engagerade ungdomar för att främja extrema politiska målsättningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet