Tiotusentals passade på att ta sig över gränsen från Venezuela till Cucuta i Colombia för att handla mat Foto: TT

Matbristen i Venezuela fick 35.000 att korsa gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals venezolaner passade på att ta sig in i grannlandet de få timmar gränsövergången till Colombia var öppen. Motivet: köpa mat och medicin.

Colombia uppskattar att 35.000 människor under helgen kom till landet under de tolv timmar som gränsen var öppen. Många av dem hade då väntat sedan före gryningen. När de återvände bar många på kassar med mjöl, olja, blöjor och andra förnödenheter.

Höga priser

Venezuela har länge kämpat med en ekonomisk kris med en allt värre brist på basvaror och priser som skjuter i höjden. Förra året beslutade president Nicolas Maduro att gränsen skulle stängas för att få bukt med smuggling och kriminalitet.

Krisen i Venezuela

Men förra veckan tog sig flera hundra kvinnor över gränsen och de sade sig då vara i stort behov att få köpa basvaror. Maduro avfärdade den händelsen som ett mediespektakel och förnekade att landet befinner sig i ekonomisk kris. Ändå öppnades alltså gränsen tillfälligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet