Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Matkrisen ny måltavla för konspirationsteorier på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Konspirationsteoretiska Twitter-konton som tidigare har ifrågasatt coronapandemin har nu riktat in sig på den pågående livsmedelskrisen, enligt en ny amerikansk studie.

– Vad gäller Ukrainakriget så är det helt uppenbart att Ryssland ligger bakom den typen av berättelser, säger Andreas Önnerfors, expert på konspirationsteorier.

Flera Twitter-konton som tidigare har spridit desinformation om covidvacciner och stöttat QAnon – en rörelse som tror att en ondskefull sammansvärjning styr världen i det dolda – har ändrat riktning.

Under sommaren har forskare sett hur flera av dessa konton nu fokuserar på den globala matbristen, rapporterar The Guardian med hänvisning till en analys av den oberoende organisationen Network Contagion Research Institute (NCRI) som spårar desinformation på sociala medier.

”Rysk media, Kremlstyrda sajter och troll som stöttar Putin förstärker berättelser som beskyller västvärlden och internationella hjälporganisationer för livsmedelskrisen”, skriver NCRI.

Putin-trollens narrativ

Andreas Önnerfors, rådgivare på medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet i Kalmar samt professor i idéhistoria, framhåller att berättelserna är en del av en större legendcykel med ursprung i coronapandemin:

– Man menade att pandemin var den globala elitens sätt att ta makten. Det fortsatte med Ukrainakriget, som skiftade fokus från frihetsrörelserna som växte fram i Europa, USA och Kanada. Livsmedelskrisen är nästa scen i elitens spel för att öka sin egen makt och förslava oss.

FN har tidigare uppskattat att 49 miljoner människor riskerar att kastas in i svält eller hungersnödliknande tillstånd, bland annat på grund av Rysslands krig mot Ukraina som leder till att livsmedelsexporter försvåras.

Tjänar på desinformation

Amerikanska UD har riktat kritik mot ryska försök att förvränga fakta om krisen.

”Den orsakades inte, som Kreml hävdar, av sanktioner som USA och andra länder har infört som svar på Rysslands fruktansvärda aggression mot Ukraina. Osäkerheten kring livsmedel ökade redan före invasionen, och Putins krig förvärrade den”, heter det i ett uttalande från i juni.

Ryssland har enligt Önnerfors ett intresse av sprida berättelser som legitimerar storinvasionen av Ukraina.

– Allting som syftar till att slå sönder den solidaritet som finns internationellt för Ukraina respektive mot Rysslands oprovocerade anfallskrig tjänar deras strategiska syfte, säger han.

Hör Andreas Önnerfors berätta mer om konspirationsteorier i klippen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.