Santiago Abascal, som leder nationalistpartiet Vox, blev den store segerherren i söndagens spanska nyval. Här röstar han i Madrid. Foto: Andrea Comas/AP/TT

Nationalistparti starkt framåt i spanska nyvalet

Uppdaterad
Publicerad

Nyvalet i Spanien ser inte ut att lösa det politiska dödläget. Socialdemokratiska PSOE håller ställningarna och förblir största parti, men vänsterblocket får inte egen majoritet. På högersidan går nationalistpartiet Vox starkt framåt och blir tredje största parti.

När alla röster räknats hade PSOE fått 120 mandat, tre färre än i april, skriver tidningen El Pais. Vänsterpartiet Podemos backar samtidigt från 42 till 35 mandat.

De båda partierna får därmed tillsammans nöja sig med 155 mandat, klart färre än de 176 som behövs för att få majoritet i parlamentets underhus, Cortes. Efter valet i våras förhandlade partierna länge om en koalition, men utan att lyckas komma överens. 

Högernationalistiska Vox är valets största vinnare. Partiet får 52 mandat, mer än dubbelt så många som i april. Det är en anmärkningsvärd framgång för ett parti som fram till i våras helt saknade representation i parlamentet.

Katastrofval för liberaler

Konservativa Partido Popular (PP) går också framåt och får 88 mandat, 22 fler än i våras.

Högerliberala Ciudadanos gör samtidigt ett katastrofval och rasar från 57 mandat till 10.

Ett nytt parti, den vänster-ekologiska koalitionen Más País, gör debut med 3 mandat i underhuset.

Övriga 42 mandat fördelas mellan elva mindre partier, de flesta med regional eller separatistisk profil – bland annat två katalanska partier. Det är ungefär lika många som i våras.

Aggressivt Vox

Katalonienkrisen har präglat spansk politik på senare år. Så också denna valrörelse. PSOE:s partiledare Pedro Sánchez har försökt undvika väljartapp högerut genom att skärpa sin tidigare mer dialoginriktade ton gentemot separatisterna i regionen.

Vox ser ut att ha tjänat mest på debatten med sin aggressiva inställning och sina drakoniska krav, såsom att upphäva Kataloniens autonomi, förbjuda separatistpartier och fängsla regionpresidenten Quim Torra.

Valtrötta spanjorer

Underhuset har 350 platser. Det krävs alltså minst 176 mandat för att få egen majoritet och dit når knappast varken vänster- eller högerblocket. Därför är en minoritetsregering ledd av PSOE bästa stalltips, enligt politiska bedömare.

Vid 18-tiden såg det ut som att valdeltagandet skulle sjunka. Detta var det andra valet i år och det fjärde på fyra år. Lägg därtill EU-val och regionala val och ingen kan förvånas över utbredd valtrötthet i en nation med 37 miljoner röstberättigade.

Bakgrund: Nytt landskap sedan 2015

Politisk instabilitet har rått i Spanien sedan 2015 då två nya partier – Podemos och Ciudadanos – växte fram i kölvattnet av landets djupa ekonomiska kris och korruptionsskandaler.

Nykomlingarna gjorde slut på den maktväxlande dominans som socialdemokratiska PSOE och konservativa PP haft sedan demokratins återkomst på 70-talet.

Den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez utlyste söndagens val sedan hans PSOE misslyckades med att nå en regeringsöverenskommelse efter att ha försvarat sin position som största parti i valet i april, men utan att få egen majoritet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.