Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild. Foto: Reuters

May: Mer troligt att parlamentet stoppar brexit än lämnar EU utan avtal

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Theresa May kämpar med att få med sig de kritiska parlamentsledamöter som vill rösta nej till utträdesavtalet om brexit.

Samtidigt slår EU fast att det inte blir några ändringar i uppgörelsen.

Omröstningen i det brittiska parlamentet om det omstridda brexitavtal som May har förhandlat fram med EU närmar sig med stormsteg. Röstar parlamentet nej på tisdagen är risken stor att Storbritannien kommer att krascha ut ur EU, utan övergångsregler på viktiga områden.

May gör nu ett sista ryck för att få med sig det motsträviga parlamentet.

– Det finns de i Westminster som skulle vilja förhala eller till och med stoppa brexit och som kommer att använda alla medel de har att tillgå, säger May vid ett tal till industriarbetare i Stoke-on-Trent.

Folkets röst

Löftena i brevet från EU om nödlösningen räcker förmodligen inte för vissa parlamentsledamöter, konstaterar May. Det bekräftas från de nordirländska unionisterna i regeringens stödparti DUP.

– Brevet är inte juridiskt bindande, säger partiets biträdande ledare Nigel Dodds.

Mays avtal har fått skarp kritik från politiker från alla håll i underhuset i det brittiska parlamentet, och mycket talar för att det blir ett nej – trots måndagens brevväxling mellan EU och premiärministern. Därför finns det nu planer i parlamentet att ta brexitfrågan ur regeringens händer, och skapa en egen alternativ plan för brexit. Men hur det skulle kunna gå till är mycket oklart.

Storbritannien ska lämna EU den 29 mars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.