Storbritanniens premiärminister Theresa May Foto: Reuters / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brittiska parlamentet röstar om brexitavtal 15 januari

Publicerad

Det brittiska parlamentet kommer att rösta om utträdesavtalet med EU den 15 januari. Den informationen gav premiärminister Theresa May sin regering idag, bekräftar en talesman för May.

Omröstningen skulle egentligen ha ägt rum före jul men sköts hastigt upp då allt tydde på att premiärministern gick mot en säker förlust.

Den här veckan, med start på onsdagen, ska underhuset debattera avtalet. På onsdagen ska också Theresa May grillas under en utfrågning i parlamentet. Men få tror att någon större förändring har skett under juluppehållet och brittiska medier förutspår att parlamentet kommer att rösta ner avtalet.

Mays parti: Undvik ”No deal”

Ett avtalslöst utträde ur EU, en “no deal”, rycker allt närmare. I ett brev till Theresa May uppmanar 200 parlamentsledamöter, däribland flera från Mays eget Toryparti, premiärministern att till varje pris undvika ett utträde utan något avtal den 29 mars.

– Jag tror inte att Theresa May kommer att låta en “no deal” ske. Det är i varje fall vad jag hoppas på, säger Polly Toynbee, kommentator i tidningen the Guardian till SVT.

I sin senaste kolumn skriver Polly Toynbee att Mays pliktkänsla mot Storbritannien i slutändan kommer att gå före lojaliteten gentemot de hårdföra brexitörerna och “no deal”-anhängarna i hennes eget konservativa parti.

Motståndarna till ett avtalslöst utträde försöker också driva igenom krav på att regeringen måste ha parlamentets godkännande för de ekonomiska nödåtgärder som måste vidtas i händelse av en ”no deal”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet