Theresa May på väg till det brittiska parlamentet under måndagen. Foto: Peter Nicholls

May tror fortfarande på brexit-avtal: ”Vi är inne på slutspurten”

Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May vägrar ge upp. Efter att förhandlingarna brutit samman igen under söndagen så fortsätter hon tro på en snar lösning för ett avtal med EU. Men parterna är fortfarande djupt oeniga om hur Nordirland ska behandlas – och nu väntas ett nytt toppmöte hållas i november.

– Vi är inne på slutspurten i de här förhandlingarna. Nu är det dags att hålla huvudet kallt, säger hon under ett tal i det brittiska parlamentet under måndagen.

På söndagen såg brexit-avtalet under en kort stund ut att vara i hamn. Men i stället bröt förhandlingarna samman.

Stötestenen just nu är hur Nordirland ska behandlas. För att undvika en skarp gräns som ytterligare delar Irland i två har Storbritannien tidigare lovat att Nordirland ska kunna vara kvar inom EU:s regelverk och tullområde. Men då uppstår i stället en skarp gräns mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

”Nödlösning för nödlösningen”

I stället har diskussionen kommit att handla om huruvida eventuellt hela Storbritannien tillfälligt kan stanna inom EU:s tullområde under en period. Det tog May fasta på när hon talade inför parlamentet på måndagen – men utan att direkt presentera någon lösning.

– EU vill fortfarande ha en nödlösning för nödlösningen – en försäkring om försäkringen. Men vi har gjort klart att vi inte går med på något som hotar Storbritanniens integritet. Det budskapet är klart, säger May, enligt TT.

Hon fortsätter:

– Det andra (problemet som återstår) är att jag inte kommer att kunna se det brittiska folket i ögonen och säga att det här är en tillfällig nödlösning, om det inte är det. Vi måste kunna garantera att vi inte fastnar i ett permanent läge.

Risk för oroligheter

Om Storbritannien stannar inom EU:s tullområde vill Theresa May i så fall att det ska vara en nödlösning som varar till och med december 2021. Men samtidigt höjer Irlands premiärminister ett varnande finger. Det finns en rädsla för att de mångåriga oroligheterna på Nordirland ska blossa upp igen om det återinförs en hård gräns mellan länderna.

Förväntningarna har varit höga inför EU-toppmötet på onsdag och torsdag. Irlands premiärminister Leo Varadkar konstaterade tidigare under måndagen att något avtal sannolikt inte kommer till stånd under toppmötet. Och syftet med mötet väntas nu istället bli att försöka få till ett Brexit-toppmöte i mitten av november.

”Står inte långt ifrån varandra”

Innan dess ska Theresa May redan under måndagen samtala med Frankrikes president Emmanuel Macron under dagen. Och på onsdag åker hon till Bryssel för att träffa övriga EU-ledare.

– Jag tror inte att EU och Storbritannien står långt ifrån varandra. Vi är båda överens om att nödlösningen måste vara tillfällig. Jag tror fortfarande att en framförhandlad lösning är det bästa för Storbritannien och EU, säger Theresa May.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.