Jessica Meir och Christina Koch på rymdstationen ISS efter den första helkvinnliga rymdpromenaden. Foto: Nasa (TT-AP)

Meir och Koch siktar mot månen

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Meir och Christina Koch är redan historiska efter förra veckans rymdpromenad, den första med enbart kvinnor. Nu hoppas de kunna bli de första kvinnorna på månen.

– Jag tror att det blir min nya dröm, säger svenskamerikanskan Meir på en videokonferens från Internationella rymdstationen (ISS).

Tre dagar efter rymdpromenaden är Koch och Meir fortfarande tagna när de via en sprakig röstuppkoppling får frågor från jordytan om upplevelsen.

– Jag kommer aldrig att glömma att, efter att ha kommit ut genom luckan, titta ner och bara se mina kängor och jorden, säger Meir.

Att vara ute i det fria i rymden på det sättet beskriver hon som en målsättning hon har haft i många år.

– Jag skrev om det i min årsbok i high school.

När 42-åringen då får frågan om vad hon ska sikta på nu svävar hon inte på målet.

– Tänk att få stå på månens yta, svarar Meir.

– Det skrev jag om redan i första klass.

Kalla kriget

Att skicka människor till månen var en del av kalla krigets kapplöpning mellan USA och dåvarande Sovjetunionen, och har inte skett sedan 1972. Men nu planerar USA och flera andra länder nya expeditioner, med sikte på permanenta baser som bland annat skulle kunna underlätta fortsatta färder till exempelvis Mars.

Ett av Nasas mål är att med Artemis-programmet senast 2024 landsätta människor på månen. Då kan de nuvarande ISS-astronauterna Christina Koch och Jessica Meir vara starka kandidater.

– Tanken på att vara den första kvinnan att gå på månen är nästan för stor att förstå, säger Christina Koch.

En kvinna

– Det vore såklart en dröm och har varit det i hela mitt liv. Men för tillfället nöjer jag mig med att veta att jag åtminstone kommer att känna den första kvinnan att gå på månen, fortsätter hon.

Hur Nasa väljer ut de astronauter som ska följa med på månresan är inte känt för allmänheten, eller ens astronauterna själva. Däremot har Nasa-chefen Jim Bridenstine sagt att minst en av dem kommer att vara kvinna.

– Jag vet definitivt inte hur valprocessen går till, men jag vet att varje enskild person i vår profession är extremt kvalificerad. Den som får uppdraget kommer att vara rätt person och bära alla våra hopp och drömmar, säger Christina Koch.

Den senaste människan på månen var USA:s astronaut Eugene Cernan 1972.

”Fantastisk känsla”

Astronautduon Meir och Koch har hyllats världen över för sin historiska bedrift när de förra veckan genomförde den första helt kvinnliga rymdpromenaden.

– Det här är min första rymdpromenad. Det är en fantastisk känsla som jag alltid kommer att komma ihåg, sade Meir i samband med händelsen.

Hon anlände till ISS, som går i omloppsbana cirka 40 mil ovanför jorden, den 26 september och väntas bli kvar på stationen i över ett halvår.

Koch har varit på ISS ända sedan i mars, och väntas under vintern slå företrädaren Peggy Whitsons rekord för kvinnors vistelser i rymden, 289 dygn.

Exakt när Koch och Meir återvänder till jorden är inte helt klart. Det kan bland annat påverkas av hur det de närmaste månaderna går med USA:s planer på att komplettera de ryska Sojuz-farkosterna med amerikanska persontransporter till och från ISS.

Fakta: Jessica Meir

Född i Caribou, i USA-delstaten Maine, den 1 juli 1977. Hennes mamma är från Västerås och hon har därför svenskt medborgarskap. Hennes pappa är från Israel.

Har avlagt biologiexamen vid det välrenommerade Brown University i Rhode Island, och en examen vid International Space University i Frankrike. Har senare doktorerat och forskat i marinbiologi och dykarfysiologi. 2012 blev hon forskningsassistent vid Harvard University i Massachusetts och undersökte där djurs fysiologi i extrema miljöer. Tidigare har hon också studerat en termin vid Stockholms universitet.

Forskade i USA:s rymdstyrelse Nasas regi, bland annat om hur människan påverkas vid rymdfärder och undervattensresor. 2013 valdes hon ut till Nasas astronaututbildning bland över 6 000 sökande. 2015 blev hon formellt astronaut och i april 2019 valdes hon ut till sin första rymdresa.

Källa: Nasa, Rymdstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.