Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Melania Trump vill bekämpa näthat

Uppdaterad
Publicerad

Hennes man är känd för att ta till Twitter för att håna och häckla sina kritiker och motståndare. Men blir Melania Trump nästa presidentfru vill hon ta tag i näthatet på sociala medier, meddelade hon under sitt första kampanjtal i Pennsylvania.

Med bara fem dagar kvar till valdagen börjar Melania Trump kampanja för sin make och hennes första framträdande hölls i Berwyn, Pennsylvania – en så kallad swing state där ingen av kandidaterna har ett framträdande stöd och som kan bli avgörande för valresultatet. Där meddelade Melania Trump att hon vill kämpa för att minska näthatet som riktas mot barn och ungdomar på sociala medier.

– Jag oroas för barnen på sociala medier. Även om sociala medier kan vara ett fantastiskt verktyg så finns det en dålig sida där barn hånas och hatas på nätet. De kallas för namn och det kan sänka en ung människa. Det är hemskt när barn mobbas på lekplatsen och tänk då när det sker av en okänd person som gömmer sig på nätet, säger Melania Trump.

Vill ha ett bättre debattklimat

Hennes val av hjärtefråga kan ses i ljuset av hur hennes man Donald Trump använder sociala medier för att leverera den ena kängan efter den andra till sina motståndare eller kritiker.

Melania Trump sa också att hon ville se ett mer respektfullt debattklimat och stoppa den alltför hårda kulturen som råder på nätet. Donald Trump är å andra sidan ofta kritiserad för att attackera människor på Twitter. Bland annat har han ofta kommenterat kvinnors utseende.

– Vi måste respektera varandras åsikter även om vi inte håller med varandra, sade Melania Trump.

Vill kämpa för kvinnorna

Ytterligare vill den aspirerande presidentfrun också ägna sig åt att skapa bättre förutsättningar för kvinnor och tog upp att 15 procent av de amerikanska kvinnorna lever i fattigdom. Hennes man har anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier av ett flertal kvinnor, något som inte togs upp i talet. I stället sade hon att hennes make respekterar kvinnor.

Trump presenterades av Karen Pence, fru till Trumps vice presidentkandidat Mike Pence och gick in till podiet till toner från låten Age of Aquarius från musikalen Hair.

Hon talade också om hur hon och hennes man delar kärleken för USA och berättade om sin uppväxt i Slovenien och sitt arbete som fotomodell i Paris och Milano som slutligen tog henne till USA där hon blev medborgare.

– Det är det största privilegiet i världen.

Plagierade Michelle Obama

Melania Trump berättade att hon genom åren sett sin man bli alltmer frustrerad över de många fabriker som lagts ned utöver USA. Hon kallade även kampanjen för mer än en kampanj – utan en rörelse.

Donald Trumps fru har varit frånvarande under sin mans presidentkampanj vilket hon i en intervju med ABC News förklarade med att ”hennes son är hennes första prioritet”. Donald Trump sa i samma intervju att hans fru kommer att hålla två tre tal innan valdagen – något som såg ut att överraska Melania Trump under intervjun.

– Hon är en fantastisk talare. Jag tror att det kommer att bli stora tal, viktiga tal. Jag tror det kommer bli otroligt bra, sade Trump.

Under det republikanska konventet hamnade Melania Trump i blåsvädret efter att det framkommit att hennes tal var plagierat från ett av presidentfrun Michelle Obamas tal från 2008.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet