Källarmoskén i Eslöv

Mer bidrag till säkerhet för samfund

Publicerad

När det nya året är här blir det möjligt för religiösa samfund i Sverige att få statliga bidrag för säkerhetshöjande åtgärder, till exempel säkerhetsdörrar och larm.

Minst tre miljoner kronor av det totala stödet på drygt 82 miljoner kronor till trossamfund ska öronmärkas för säkerhetsåtgärder, rapporterar P4 Malmöhus. Men många församlingar ingår inte i de bidragsberättigade samfunden. Bakgrunden till säkerhetsbidraget är de senaste årens hot mot framförallt muslimer och judar och angrepp mot deras religiösa lokaler.

Tidigare har judiska församlingar kunnat få liknande stöd, men då har det skett genom enskilda regeringsbeslut.

– Vi kan konstatera att under de senaste åren och särskilt under det senaste året har fler och fler hatbrott ägt rum, både mot lokaler men också mot enskilda personer som man kan identifiera som religiösa, säger Åke Göransson, generalsekreterare för Nämnden för statligt stöd till trossamfund, till radiokanalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer