Meriam Yehya Ibrahim dömdes till 100 piskrapp för sitt giftermål med en kristen man. Foto: EBU

Meriam Ibrahim gripen på flygplats i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Motstridiga bud kommer från Sudan om dödsdömda Meriam Ibrahim.

Den 27-åriga kvinnan släpptes fri i måndags, men ska sedan ha gripits igen när hon och hennes familj försökte gå ombord på ett plan i huvudstaden Khartum. På tisdag kväll återgav USA bestämda uppgifter från myndigheter i Sudan om att hon inte var frihetsberövad – men att hon och hennes anhöriga hade förhörts på flygplatsen.

Meriam Ibrahim anklagades för att ha lämnat islam, konverterat till kristendom och gift sig med en kristen man 2011. Då dömdes hon till döden genom hängning.

För bara några veckor sedan födde Meriam Yehya Ibrahim en dotter – i häktet hade hon även med sig sin 20 månader gamla son.

Domen mot Ibrahim väckte starka internationella reaktioner och på måndagen frigavs den dödsdömda 27-åringen.

Greps på flygplats

Nu rapporterar en advokat som representerar Meriam Ibrahim att den 27-åriga kvinnan med familj gripits på en flygplats i Sudans huvudstad när de försökte lämna landet.

– Meriam Ibrahim, hennes man och parets två barn hålls vid Khartoums internationella flygplats, säger Eman Abdul-Rahim till AP.

Säkerhetspersonal har valt att inte kommentera uppgifterna men USA återger bestämda uppgifter från myndigheter i Sudan om att Meriam inte var frihetsberövad. Däremot ska hon och hennes anhöriga ha förhörts på flygplatsen.

Som i många muslimska länder är muslimska kvinnor i Sudan förbjudna att gifta sig med icke-muslimer. Enligt lagen är barn tvingade att följa sin faders religion. Sharialagar har gällt i Sudan sedan 80-talet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.