Förbundskansler Angela Merkel lovade i sitt minnestal i Berlin att staten ska bli bättre att hantera terror i framtiden. Foto: TT

Merkel bad terroroffer om ursäkt vid minnesstund i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tung och stillsam minnesstund för offren för terrordådet i Berlin för ett år sedan. Förbundskansler Angela Merkel medgav att alltför många fel begåtts och bad anhöriga om ursäkt.

”En sorgens dag” kallade Angela Merkel årsdagen i sitt tal vid attentatsplatsen i centrala Berlin. Hon har fått mycket kritik för bristande personligt engagemang för de anhöriga till de 12 dödsoffren och de många skadade efter lastbilsattacken under julmarknaden förra året.

Samtal med anhöriga

Under måndagen mötte hon anhöriga för första gången och hon beskrev samtalet med dem som ”skoningslöst”.

Attentat i Berlin 2016

”Det avslöjade många av statens svagheter i hanteringen av terrordådet”, sa hon och lovade bättring. I ett öppet brev har offrens familjemedlemmar kritiserat myndigheternas okänsliga attityd och kanslerns brist på personligt deltagande.

En 17 meter lång förgylld spricka i marken symboliserar det djupa sår som uppstått av terrordådet i centrala Berlin den 19 december 2016. Foto: TT/AP

Förgylld spricka

En 17 meter lång förgylld spricka i stenläggningen symboliserar det djupa sår som uppstått i människors liv och i nationen efter dådet. Offrens namn finns inristade i en trappa vid Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche där terrorattacken ägde rum.

De tolv offren för terrordådet den 19 december 2016 har fått sina namn inristade vid attentatsplatsen i Berlin. Foto: TT/AFP

Kyrkans klocka slog tolv slag, ett för varje dödsoffer, klockan 20.02. Det var tidpunkten då gärningsmannen Anis Amri körde lastbilen in i folkmassan den 19 december 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet