Julmarknaden efter attacken. Foto: TT

Tyska ministrar möts om skärpta säkerhetslagar

Uppdaterad
Publicerad

I dag möts Tysklands inrikes- och justitieministrar för att diskutera nya säkerhetslagar till följd av lastbilsattacken i Berlin i december, då tolv människor dödades. Angela Merkel lovar att inte nöja sig med tomma ord.

Videoövervakning, fotbojor och låsta förvar för utländska medborgare som anses utgöra ett hot mot Tyskland – det är tre av förslagen som ska diskuteras då den tyske inrikesministern Thomas de Maizière träffar sin regeringskollega, justitieminister Heiko Maas.

Mötet kommer tre veckor efter julmarknadsdådet i Berlin, som tros ha utförts av tunisiern Anis Amri. Amri hade fått avslag på sin asylansökan, men kunde inte utvisas eftersom Tunisien inte ville utfärda de handlingar som behövdes för att ta emot honom.

Diskuterar inlåsning

de Maizière och Maas, som sitter i samma regering men har olika politisk färg, är överens om behovet att kunna låsa in utländska medborgare som polisen anser utgöra ett säkerhetshot. I dag är en sådan inlåsning bara möjlig under vissa förutsättningar, till exempel att det finns realistiska skäl att tro att personen ifråga kan utvisas inom tre månader.

Debatten om videoövervakning tog fart redan i somras, efter självmordsdådet i Ansbach och masskjutningen i ett köpcentrum i München. Ministrarna kommer att lyfta frågan, men eftersom den till stora delar regleras i delstaternas lagstiftning är det inte sannolikt med några konkreta åtgärder.

Fotboja för extremister

Ett annat förslag som är uppe på bordet är fotboja för dömda extremister som avtjänat sina straff.

 Socialdemokraten Maas vill enligt Der Spiegel gå ännu längre – även ickedömda ska kunna tvingas till fotboja, om myndigheterna anser att de utgör ett hot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lastbilsattack på julmarknad i Berlin

Mer i ämnet