– Om en flykting inte följer reglerna, så måste det få konsekvenser. Foto: TT

Merkel för tuffare flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskansler Angela Merkel stöder hårdare utvisningsregler för flyktingar och migranter som döms för brott i Tyskland. Även de som döms till villkorliga straff ska vara skyldiga att lämna landet, enligt Merkel.

– Om en flykting inte följer reglerna, så måste det få konsekvenser. Det innebär att de kan förlora sitt uppehållstillstånd, oavsett om de får en villkorlig dom eller fängelse, säger förbundskanslern.

Beskedet från kanslern kom i samband med ett partimöte i Mainz. Enligt gällande tysk lagstiftning kan utvisning endast genomföras vid ett brott som ger minst tre års fängelse, eller att den person som utvisas inte riskerar att dödas i hemlandet.

Nyårsövergreppen i Köln

En lagändring kräver dock en omröstning i förbundsdagen.

Har kritiserats

Merkels relativt liberala flyktingpolitik har kritiserats efter massövergreppet i Köln på nyårsafton. Över hundra kvinnor har anmält att de utsattes för övergrepp och de misstänkta förövarna har av polis beskrivits som av ”arabiskt eller nordafrikanskt ursprung”.

Omkring 20 personer har förhört, bland de misstänkta finns flera asylsökande.

Under nyårsnatten och de inledande dagarna på 2016 har polisen fått in omkring 100 anmälningar om sexuella övergrepp mot kvinnor i området kring stadens centralstation. Anmälarna vittnade om att de blivit omringade av ett stort antal män som antastat dem och i flera fall rånad dem.

Flera demonstrationer

Även i Hamburg anmälde flera kvinnor att de blivit utsatta för övergrepp. Samtidigt växer oron hos människor med utländsk bakgrund för en motreaktion som drabbar oskyldiga.

I dag demonstrerade den islamfientliga organisationen Pegida i Köln. Enligt tyska medier ska omkring 1.300 personer deltagit i Pegidas demonstrationståg.

Pegida möttes av en motdemonstration genomförd av några hundratal kvinnor, som krävde ett stopp mot kvinnovåld. Demonstranterna drabbade samman och polis fick sätta in vattenkanoner för att skingra folkmassorna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet