Flera hus har rasat samman i Erftstadt i Tyskland. Foto: Rhein-Erft-Kreis/TT

Dödssiffran stiger efter översvämningarna i Tyskland – flera saknade

Uppdaterad
Publicerad

Regnet fortsätter att falla i sydvästra Tyskland, där kraftiga översvämningar orsakat stor förödelse. Där vattnet börjar sjunka undan hittar räddningstjänst och polis allt fler omkomna och antalet döda väntas öka.

– Många människor har förlorat det som de byggt upp under ett helt liv, säger landets förbundspresident, Frank-Walter Steinmeier.

Översvämningarna i de tyska delstaterna Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz har hittills krävt minst 133 människors liv, rapporterar flera tyska medier. Ytterligare omkomna bekräftades under fredagen i den senare delstaten, där polisen befarar att ännu fler har mist livet.

I ett tal beskriver förbundspresident Frank-Walter Steinmeier hur han är bestört över katastrofens konsekvenser och vände sig direkt till de som mist en anhörig.

– Mina tankar går till er. Det som drabbat er påverkar mig djupt.

1 300 har inte gått att nå

Landet står starkt i tider av nöd, påpekade Steinmeier som även lyfte fram betydelsen av att agera beslutsamt i klimatfrågan.

– Endast då kan vi hålla extremvädret tillbaka.

Regeringen förbereder nu ett omfattande ekonomiskt paket med stöd till de drabbade, enligt Süddeutsche Zeitung.

Räddnings- och sökinsatser fortsätter under fredagen på flera håll i det drabbade området. Bara i distriktet Ahrweiler har 1 300 personer ännu inte kunnat nås av myndigheter eller anhöriga. Det stora antalet kan bero på att mobilnätet lokalt dras med stora störningar.

Minst 27 döda i Belgien

Enligt prognoser från den nationella vädertjänsten DWD väntas regnet fortsätta falla i delar av det drabbade området under fredagen och inledningen av helgen. Först på söndag är prognosen för både Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz regnfri.

Även i Belgien har kraftiga regn lett till översvämningar. Bland de värst drabbade områdena är provinsen Liège, som delvis evakuerades under gårdagen. På vissa håll har dock vattnet börjat dra sig tillbaka vilket gör att räddningstjänsten hittar fler omkomna. Hittills har 27 personer bekräftats döda i landet, rapporterar RTBF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.