Tyska Erika: ”Vi flydde upp på andra våningen”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga översvämningar har överrumplat Tyskland och delar av Centraleuropa. Erika Stollenwerk bor i staden Schuld och fick fly upp på andra våningen när vattenmassorna vällde in.

– Det är olja överallt. Min bil är förstörd. Det är katastrof.

Dussintals människor saknas fortfarande efter det kraftiga regnoväder som dragit in över Centraleuropa. Städer har översvämmats och flera människor har fått se sina hus förstöras, bland dem den tyske pensionären Edgar Gillessen.

Han såg vattenmängderna flöda genom de centrala delarna av hans hemstad samtidigt som han tappade kontakten med sin familj.

– Det var omöjligt att få tag på dem, allt släcktes ner, säger Edgar Gillessen.

Ett av husen som förstörts är hans föräldrarhem. Han beskriver det inträffade som en katastrof där vattenflöden kommit med sådan kraft att de flyttat på tunga lastbilar.

”Jag är helt färdig”

Erika Stollenwerk har bott i staden Schuld i 34 år. Hon befann sig i sitt hem när vattenmassorna plötsligt strömmade in:

– Det är helt ofattbart! Vi har haft högvatten – ja, men det här – nej. Vi fick fly upp på andra våningen. Jag är helt färdig.

Flera hus har slitits sönder i hennes hemstad. I närliggande byar så sattes helikoptrar in för att rädda nödställda. Hon berättar att vattnet slagit sönder hennes oljetank som försörjer huset med energi och att hela huset nu stinker:

– Det är ju olja överallt. Min bil är förstörd. Det är en katastrof. Ofattbart. Vad ska vi göra med all skit, frågar sig Erika Stollenwerk medan hon tittar runt på förödelsen hon står i.

”Det mesta är förstört”

SVT:s utsände reporter Elin Jönsson vittnar även hon om förödelse i staden Schuld:

– Det var till och med madrasser uppe i träden, så det är med en väldigt kraftigt som vattnet har forsat fram genom staden.

Även om vattenmassorna har börjat dra sig undan så pågår ett intensivt arbete.

– Fortfarande så saknas många människor i området. Vi såg helikoptrar, ambulanser och poliser som var ute och arbetade. Invånare var ute och tittade på förödelsen, många såg chockade och förfärade ut. Det mesta är förstört. Det finns ingen el, inget internet eller ens fast telefoni, säger Elin Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.