Analys: Merkel pressas av USA och oppositionen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Angela Merkels uttalanden i går om att Europa måste ta sitt öde i egna händer har mötts av kritik från Socialdemokraterna, hennes huvudsakliga utmanare vid valet i höst. Valrörelsen i Tyskland är i gång med svår balansgång för Merkel.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Angela Merkel har nu inlett sin valkampanj med ett ovanligt skarpt uttalande på klassisk mark, i ett öltält i München i Bayern.

Europa kan inte längre förlita sig helt på andra utan måste ta sitt öde i egna händer, slog hon fast utan att nämna USA. Men budskapet var tydligt nog efter mötet mellan de sju världsledarna i helgen.

LÄS MER: Merkel: Europa måste klara sig självt

Öka försvarsanslagen

Tyskland har satts under press av USA att öka sina försvarsanslag mot Natomålet på två procent av bruttonationalprodukten, BNP. Detta är en kontroversiell fråga i Tyskland som snabbt utnyttjades av hennes socialdemokratiska koalitionspartner och utmanare, SPD.

Den nye SPD-ledaren Martin Schulz har varnat för en upprustningsspiral, väl medveten om den starka pacifistiska inställningen i Tyskland. 2002 vann den dåvarande SPD-ledaren Gerhard Schröder förbundsdagsvalet med knapp marginal delvis på grund av sitt tydliga avståndstagande från USA:s krig i Irak.

CDU framgångsrikt

Det kristdemokratiska partiet CDU och Merkel har befäst sin inrikespolitiska position av tre framgångsrika delstatsval under våren. SPD:s opinionssiffror ligger visserligen högre än för ett år sedan men partiets förväntade framgång med den nye partiledaren har uteblivit.

Den tidigare skarpa kritiken mot Merkels välkomnande flyktingpolitik har lagt sig. Hon verkar ha lyckats övertyga opinionen att hon har grepp om situationen och det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, har tappat i väljarstöd efter uppslitande ledarstrider.

Talesperson för Europa

Stärkt av valet av Emmanuel Macron som president i Frankrike kan Merkel göra sig till talesperson för hela Europa, en roll som hon och tyska ledare har undvikit av historiska skäl.

Tyskland är Europas mäktigaste land med en ekonomi i balans och stora exportinkomster. Den tyska bilindustrins framgångar i USA retar president Trump som värnar om de inhemska företagen och jobben.

Frankrike viktig partner

Samarbetet med Frankrike och president Macron är därför viktigt för förbundskanslern – även ur ett ekonomiskt perspektiv, Frankrike är Tysklands näst största handelspartner.

Även om Merkel i sitt tal i München hävdade att Europa måste ta sitt öde i egna händer påpekade hon skyndsamt att detta ska ske i vänskap med USA och Storbritannien och med andra – till och med med Ryssland.

LÄS MER: Oenighet i Berlin efter Merkels utspel

Ledarna överens

G7-ledarna lyckades komma överens om frågor som Nordkorea, kampen mot terrorismen och även möjligheter till ökade sanktioner mot Ryssland.

LÄS MER: Uppgifter: Donald Trump vill lämna klimatavtalet

Den stora sprickan blottades när alla utom president Trump ställde sig bakom klimatavtalet i Paris. Den amerikanska sidan anser att utsläppskraven på USA är hårdare än för andra länder och att det ger nackdelar för amerikanska företag. USA har begärt mer tid för sitt beslut om fortsatt stöd för klimatavtalet. Merkels besvikelse var dock tydlig när hon betecknade klimatsamtalen som ”svåra och otillfredställande”.

Omfamna Trump

Angela Merkels får kritik av sina socialdemokratiska partners och utmanare att hennes strategi att omfamna Trump har misslyckats. I Tyskland är Donald Trump extremt impopulär.

Merkels diplomatiska skicklighet ställs därför på prov. Hon behöver visa styrka och fasthet gentemot Trump för den inhemska opinionen och samtidigt fortsätta att försöka överbrygga motsättningarna gentemot den amerikanske presidenten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.