Tysklands förbundskansler Angela Merkel diskuterar med USA:s president Donald Trump vid G7-mötet. Mellan dem sitter Tunisiens president Beji Caid Essebsi. Foto: TT

Uppgifter: Trump vill lämna klimatavtalet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har berättat för sina förtrogna att han planerar att lämna Parisavtalet, rapporterar nyhetssajten Axios med hänvisning till flera källor. Bland dem han informerat finns Scott Pruitt, klimatskeptiker som av Trump utsetts att leda miljömyndigheten EPA, enligt Axios. Besked väntas nästa vecka.

”Jag kommer att bestämma mig om Parisavtalet nästa vecka!” twittrade presidenten innan han lämnade Italien efter G7-mötets sista dag. Under lördagskvällen återvände han till Washington, men gjorde inga kommentarer när han steg av planet tillsammans med sin fru Melania.

Vita husets presstalesperson Hope Hicks avböjde också att kommentera uppgifterna i Axios och hänvisade till Trumps tweet.

Tyska förbundskanslern Angela Merkel sade på det avslutade G7-mötet att klimatdiskussionerna var ”väldigt otillfredsställande”.

LÄS MER: Merkel missnöjd med klimatsamtal

I den gemensamma slutkommunikén från mötet på Sicilien konstaterade G7-ledarna att de misslyckats att överbrygga meningsskiljaktigheter i klimatfrågan.

Inget utrymme för kompromisser

Merkel, som anser att klimatavtalet är så pass viktigt att det inte finns utrymme för några kompromisser, sade att det inte finns några indikationer på hur USA kommer att hantera Parisavtalet.

LÄS MER: Allt om klimatavtalet

USA håller på med en översyn av sin politik om klimatförändringarna och om Parisavtalet. Därför kan inte konsensus nås i de frågorna, hette det i kommunikén där övriga G7-länder åter bekräftade sin starka förpliktelse att snabbt omsätta Parisavtalet i praktiken.

Fakta: Parisavtalet

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för det återkommande globala klimattoppmötet. Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018.

Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.

Sedan tillräckligt många länder hade ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.