Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, deltog i marschen i Paris. Men det syns inte på den judiska tidningens förstasida. Foto: Skärmdump MediaiteVisa alla (2)
Visa alla (2)

Merkel redigerades bort ur paradbilden

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, är världens mäktigaste kvinna. Men det stoppade inte den ultraortodoxa judiska tidningen från att sudda ut henne – tillsammans med flera andra kvinnliga deltagare – ur en bild på gårdagens protestmarsch.

Världens ledare samlades för att marschera mot terrorn, efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i förra veckan då 17 personer miste livet.

Bland de marscherande fanns bland andra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, den franske presidenten Francois Hollande och Malis president Ibrahim Boubacar Keita.

Kvinnor saknades, eller?

Men, inte en enda kvinna. I alla fall om man ska tro den judiska ultraortodoxa dagstidningen Haredi daily HaMevasers förstasida. Det stämmer inte riktigt. Fler mäktiga kvinnor, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Paris borgmästare Anne Hidalgo stod mitt i bilden. Men på tidningens förstasida har de redigerats bort, rapporterar sajten Mediaite.

Vid en jämförelse av originalbilden och tidningens förstasida upptäcker man att ett spår av Anne Hidalgo hänger kvar, nämligen hennes hand – som nu istället ser ut att tillhöra mannen bredvid. Angela Merkel, som klassats som världens mäktigaste kvinna av tidsskriften Forbes, har däremot försvunnit spårlöst ur bilden.

Handen blev kvar

EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Federica Mogherini fanns också med i originalbilden. Även hon redigerades bort, men hennes hand blev kvar på ett hörn.

Ett stort antal av världens ledare deltog i fredagens marsch som gick över Paris gator. Drygt 3,7 miljoner människor manifesterade för att visa sitt stöd för de personer som dödades i terrordådet – och för press- och yttrandefriheten.

Clinton försvann

Det är inte första gången en mäktig kvinna försvinner spårlöst från en bild. I samband med Usama bin Ladins död 2011 samlades president Obama, vicepresident Joe Biden, utrikesminister Hillary Clinton och andra högt uppsatta regeringsrepresentanter i Vita Husets krisrum för att se bilderna på räden som slutade med terrorledarens död.

Men den ultraortodoxa tidningen Di Tzeitung nöjde sig inte med att publicera den nu klassiska bilden i sitt original, utan klippte helt enkelt bort Hilary Clinton och antiterrorchefen Audrey Tomason.

Tidningen hänvisade till sin policy att inte trycka några bilder på kvinnor, bland annat för att inte väcka sexuella tankar hos sina läsare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet