Här brister det för flyktingflickan Reem när förbundskansler Angela Merkel förklarat att ”alla inte kan få stanna”. Foto: NDR

Merkel till gråtande flyktingflicka: ”Alla kan inte få stanna”

Uppdaterad
Publicerad

Sällan har Angela Merkel så direkt mött konsekvenserna av sin egen politik som under ett besök på en gymnasieskola i Rostock. Förbundskanslern tvingades förklara för en gråtande flicka varför hon inte kan få stanna i landet. Merkel har kritiserats hårt och händelsen har fått stor spridning i sociala medier.

Tyskland, tillsammans med Sverige, hör till de länder som tar emot flest flyktingar. Hittills i år har 450.000 personer sökt asyl i landet. Liksom i Sverige tar processen med att pröva flyktingarnas asylskäl ofta lång tid. Flyktingar får vänta år på besked och konsekvenserna av det blev extra påtagliga för förbundskansler Angela Merkel under ett besök på en gymnasieskola i Rostock.

Merkel träffade en grupp elever i åldrarna 14 till 17 år. Mötet filmades av tv-kanalen NDR,

”Hemskt att inte kunna glädja sig åt livet”

Under diskussionen mellan förbundskanslern och ungdomarna berättade den palestinska flickan Reem på flytande tyska att hon och hennes familj snart ska utvisas efter att ha kommit från ett libanesiskt flyktingläger för fyra år sedan.

– Jag har mål som alla andra. Jag vill studera...det är hemskt att se hur andra kan glädja sig åt livet när jag inte kan det. Jag har mått väldigt dåligt i skolan, sade Reem.

Merkel svarade att hon förstod att politiken kan upplevas som hård men att Tyskland inte kan ta emot alla. Hon beklagade att asylprocessen går så långsamt, men var sedan tvungen att avbryta sig mitt i en mening när hon såg att flickan började gråta.

”Gode Gud”, sade Merkel och gick fram till flickan för att försöka trösta henne genom att stryka henne över axeln.

– Det är inte med flit som vi utsätter dig för alla dessa jobbiga saker. Du är jätteduktig. Jag förstår att det är svårt för dig, men du är jätteduktig som visar alla vilken situation man kan hamna i, sade Merkel.

Merkel kritiseras

Händelsen har fått mycket stor spridning i sociala medier, på Twitter under hashtaggen #MerkelStreichelt (Merkel stryker).

Oppositionspolitiker har också kritiserat förbundskanslern. Ledaren för de Grönas ungdomsparti, Jan Schnorrenberg skrev: ”Att förklara för en ung flicka framför en kamera att hennes öde inte spelar någon roll är skamlöst”.

Oppositionspolitikern Katrin Goering-Eckardt skrev: ”Misstagen i regeringens flyktingpolitik kan inte strykas bort”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer