Mestadels hemmagjorda raketer skjuts från Gaza

Publicerad

I de upptrappade striderna mellan Israel och Hamas använder den palestinska sidan en mix av hemmabyggen och iransk raketteknik.

Den senaste veckans sammandrabbningar har inte utkämpats mellan soldater utan mellan raketer och robotar.

På Gazasidan finns palestinska gruppers samt det styrande Hamas raketarsenal, mest hemmagjorda raketer med kort räckvidd och usel träffsäkerhet.

al-Qassam är ett samlingsnamn för dessa raketer även om teknik, egenskaper och utseende kan skilja stort.

Men även palestinierna har avancerade vapen. Mest har det talats om iransktillverkade Fajr, Gryning på persiska. Senaste modellen, Fajr-5, har en räckvidd på över sju mil. Raketerna skeppas från Iran till Sudan, körs med lastbil genom den egyptiska öknen för att sedan i delar föras in i Gaza via smuggeltunnlar.

En annan rakettyp är rysk-konstruerade Grad, som har anor i andra världskrigets Stalinorglar och når cirka fyra mil.

Raketer och robotar från Gaza

Visa
  • al-Qassam: Hemmabyggen. Låg sprängstyrka, usel träffsäkerheten och en räckvidd på mellan fyra och 13 kilometer. al-Qassam är också ett samlingsnamn för en rad liknande raketer.
  • Fajr (Gryning på persiska): Iransktillverkade Fajr-5 har en räckvidd på över sju mil.
  • Grad: Ryskdesignad iransktilverklad raket med anor i andra världskrigets Katjusja-raketer. Räckvidd cirka fyra mil. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striderna mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet