”Våra intäkter har varit mycket lägre än beräknat. Jag gjorde fel och jag tar fullt ansvar för det”, skriver Mark Zuckerberg i ett brev till Facebook-ägda Metas anställda. Foto: JOHN G. MABANGLO/EPA

Facebooks ägare Meta säger upp 11 000 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Meta Platforms – som bland annat äger Facebook och Instagram – bekräftar att man planerar att dra ned personalstyrkan med drygt 11 000 personer eller 13 procent av personalen.

Samtidigt förlänger koncernchefen Mark Zuckerberg beslutet om anställningsstopp till utgången av första kvartalet 2023.

Det blir även åtstramningar i budgetar för olika verksamheter inom koncernen, samt åtstramade personalförmåner och avyttringar av fastigheter, enligt beskedet från Zuckerberg.

”Tyvärr gick det inte så som jag hade räknat med”, skriver Zuckerberg i en kommentar.

”Jag gjorde fel”

I ett långt brev, som har gått ut till Meta:s anställda, förklarar Zuckerberg sitt beslut. Där uppger han att han trodde att den acceleration av digital närvaro och e-handel som tog fart under pandemin skull förbli permanent även efter covid-19 och att investeringar därför gjordes för att utveckla koncernens tjänster kring det.

”Inte bara har onlinehandeln återgått till tidigare nivåer, utan även makroekonomins nedgång, ökad konkurrens och en minskning av efterfrågan efter digitala annonser har resulterat i att våra intäkter har varit mycket lägre än beräknat. Jag gjorde fel och jag tar fullt ansvar för det”, skriver Mark Zuckerberg.

Stängs av från Metas system

Nedskärningarna uppges genomföras i koncernens samtliga bolag och avdelningar, där vissa områden kommer att påverkas mer än andra.

Anställda som tvingas lämna Meta har från och med i dag förlorat tillgången till samtliga system på grund av den höga nivån av känslig information, meddelar företaget vidare. E-posten får dock  behållas dagen ut för att ge uppsagd personal möjligheten ”att ta farväl”.

”Det här är ett ledsamt ögonblick men det finns ingen väg runt det”, skriver Zuckerberg vidare.

Nedskärningsbeskedet lyfter Meta Platforms aktie i terminshandeln inför onsdagens handel på Wall Street.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har knappt hälften så många användare än vad man räknat med” – Hör SVT:s Alexander Norén om Metaverse flopp. Foto: SVT/Meta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.