Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Mette Frederiksen om den danska spionaffären. Foto: DR

Mette Frederiksens ord om häktade spionchefen: ”Allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Mette Frederiksen, Danmarks statsminister, uttalade sig för första gången om den häktade underrättelsechefen Lars Findsen på onsdagen.

– Det är en allvarlig sak, säger hon.

Lars Findsen, chef på danska Efterretningstjeneste (FE) sitter för närvande häktad misstänkt för att ha läckt topphemliga uppgifter. Exakt vad för uppgifter det rör sig om är ännu oklart.

Findsen, som suttit på chefsposten sedan 2015, nekar till anklagelserna men omhäktades på måndagen.

– Det här är fullständigt vansinne, sa han i rättssalen då.

Statsministern: Har förtroende

På onsdagen uttalade sig statsminister Mette Frederiksen sig om fallet till danska medier. Det finns en oro i Danmark för att situationen skada den danska underrättelsetjänstens internationella samarbeten.

Enligt statsministern är dock hennes förtroende för FE fortfarande intakt.

– Det är en sak som vår underättelseverksamhet ska hantera när vi talar om samarbetet med våra allierade. Jag har tilltro till att det hanteras på rätt sätt, säger hon.

Flera skandaler

De senaste åren har flera medieavslöjanden rörande danska underättelsetjänsten skakat Danmark. SVT Nyheter har bland annat tillsammans med Danmarks Radio avslöjat att amerikanska NSA spionerat på politiker i Sverige och i andra länder med hjälp av FE.

I december hade försvarets och polisens underrättelsetjänster, FE och PET, möten med flera chefer för danska mediehus. Där ska de ha påmint medierna om att den som publicerar hemliga uppgifter riskerar uppemot 12 års fängelse.

Agerandet har väckt skarp kritik, bland annat av branschorganisationen Danske Medier, då det av många tolkats som en förtäckt hot med syftet att kväva rapporteringen i fallen.

Hör Mette Frederiksen om hennes syn på ärendet i klippet ovan.

Den 8 december förra året greps och anhölls fyra dåvarande och tidigare medarbetare vid den militära underrättelsetjänsten (FE) och polisens underrättelsetjänst (PET), anklagade för att ha läckt ”högt klassificerade upplysningar”.

När en omhäktningsförhandling skulle ske på måndagen mot den ende av de fyra som fortfarande satt häktad avslöjades det att det rör sig om FE-chefen Lars Findsen.

De övriga tre gripna är sedan tidigare släppta på fri fot.

Exakt vad för hemliga uppgifter som de fyra misstänks ha avslöjat är okänt, men flera danska medier har under det senaste året skrivit om fall som är kopplade till de två underrättelsetjänsterna.

Ekstra Bladet har skrivit om FE:s bedömningar kring terrorhot från danska barn och kvinnor i syriska fångläger.

Berlingske har rapporterat om en dansk man, med syrisk bakgrund, som i Spanien dömts för att ha tillhört terrororganisationen IS, men enligt uppgifter till tidningen var han egentligen utsänd som agent för FE och PET.

Exempelvis Danmarks Radio och Weekendavisen har skrivit om Danmarks samarbete med USA:s underrättelsetjänst NSA, som har tillåtits inhämta uppgifter via danska internetkablar.

Källor: Ritzau och Politiken (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer