Tigran Feiler, reporter Latinamerika Foto: SVT

Mexiko är ett land i djup chock

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regnet vräker ner över huvudstaden samtidigt som Trumps valframgång kablas ut i mexikanernas vardagsrum. Luttrade nyhetsankare medger i direktsändning att de saknar ord. Donald Trump – han som gjort aggressiv retorik mot mexikaner till en central del av sin valkampanj – har blivit vald till USA:s president.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Mexikos riksbank varnade redan förra veckan för att en ekonomisk storm var på ingång. Och nu väntar full orkan. Den mexikanska peson störtdök i takt med att Trump närmade sig valsegern och noterade ständigt nya historiska lägstanivåer mot dollarn. Det blev till slut det största tappet för peson på 20 år. 

En svag peso kommer göra konsumtionsvaror dyrare och sätta ytterligare press på mexikanska familjer som redan har små ekonomiska marginaler. Ekonomer varnar även för kapitalflykt och fallande investeringar i landet. Det är en dyster prognos som pekar på en ekonomisk kris värre än den så kallade Tequilakrisen som skakade Mexiko 1994. 

Krisläge för Mexiko

Dessutom har Trump radat upp kontroversiella vallöften om att bygga en mur mot Mexiko, riva upp det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta, införa strafftullar på produkter från Mexiko och konfiskera de pengar som mexikanska invandrare i USA skickar hem till sina familjer – den enskilt största inkomstkällan för Mexiko.

Mexikos före detta utrikesminsiter Jorge Castañeda kallar valresultatet för en total katastrof och menar att Mexiko nu befinner sig i det mest kritiska ögonblicket i modern tid. Därför sätts nu stor press på Mexikos president Enrique Peña Nieto att samla nationen och hitta vägar ut ur krisläget

Men det blir en svår uppgift för en statschef med rekordlåga opinionssiffror och med ett utskällt möte med Trump under valrörelsen i bagaget.

Mexikaner inte välkomna

I Mexiko växer nu oron för vilka konsekvenser Trumps retorik kommer att få. Alla mexikaner känner någon som bor i USA – ett syskon, en förälder, en kompis. Kan hans beskrivning av mexikaner som våldtäktsmän och kriminella leda till nya hatbrott? Kommer han göra verklighet av sitt tal om att utvisa miljontals papperslösa? 

Många mexikaner känner stor bitterhet inför händelseutvecklingen i USA. De tycker inte att det verkar spela någon roll hur mycket den mexikanska arbetskraften bidrar ekonomiskt i delstater som Arizona, Kalifornien och Texas. Eller att just de delstaterna tillhörde Mexiko fram till mitten av 1800-talet. Eller att mexikanska filmregissörer radar upp Oscarsstatyetter. Eller att mexikansk mat och dryck är hetaste mode i storstäder som New York och Los Angeles. Mexikaner tycks inte vara välkomna i USA längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA:s nye president

Mer i ämnet