En kvinna demonstrerar för fri abort i Mexiko inför onsdagens beslut. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Mexiko avkriminaliserar abort

Uppdaterad
Publicerad

Världens näst största katolska land avkriminalisera abort. Det står klart efter att Mexikos högsta domstol slagit fast att en kriminalisering av abort strider mot landets konstitution. Beslutet innebär att offentliga vårdinstanser är skyldiga att genomföra aborter för alla som vill genomföra en.

Mexikos avkriminalisering följer också en generell trend med ökade aborträttigheter i Latinamerika.  

Efter en lång kamp lyckades den argentinska kvinnorörelsen få igenom lagliga aborter 2020 och i fjol avkriminaliserade även Colombia abort.  

Dessförinnan var abort endast lagligt i Uruguay och på Kuba.

Fortfarande splittrat

Redan för två år sedan slog Högsta domstolen i Mexiko fast att förbudet var emot konstitutionen, i samband med att man dömde i ett fall om aborter i en nordlig delstat. Ett utslag som öppnade för en våg av avkriminaliseringar i olika delstater, men som samtidigt inte var tvingande på federal nivå. 

Sedan dess har 12 av landets 32 delstater avkriminaliserat abort.  

Det nya beslutet innebär dock att straffen för abort helt plockas bort från den federala lagstiftningen och att alla offentliga vårdinsatser, oavsett var i landet de finns, är skyldiga att genomföra aborter. 

Motståndet finns kvar

Exakt hur snabbt lagstiftningen kan ändras i de 20 delstater där abort fortfarande är kriminaliserat är dock oklart i nuläget.  

Högsta domstolens beslut har applåderats av flera kvinnorättsorganisationer, men abortmotståndet i det starkt religiösa Mexiko är fortfarande stort.  

Irma Barrientos, chef för en av landets antiabortorganisationer, säger att man kommer fortsätta kämpa mot utökade aborträttigheter.  

– Vi tänker inte ge oss. Kom ihåg vad som hände i USA. Efter 40 år ändrade HD sitt beslut och vi tänker inte sluta förrän Mexiko garanterar rätten till liv redan från befruktningsögonblicket. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.