Flera kvinnor från delstater i USA söker sig till Mexiko för att genomföra aborter, enligt Latinamerikakorrespondenten Tigran Feiler.

Korrespondenten: Kvinnor i USA söker sig till Mexiko för abort

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har USA varit en mer liberal förebild för många latinamerikanska kvinnor vad gäller rätten till abort, nu är det tvärtom, menar SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

– Många kvinnor, framförallt från delstater i USA där abort blir förbjudet, söker sig nu till Mexiko för att utföra aborter, säger han i Morgonstudion.

Enligt Tigran Feiler finns det dels juridiska skäl för amerikanska kvinnor att försöka utföra abort i Mexiko, men också finansiella. 

– Det finns en ekonomisk bit som är att sjukvården i USA är väldigt dyr, även i delstater där det är lagligt med abort. 

Växande trend av liberala abortlagar i Latinamerika 

Länder som Argentina, Colombia och Mexiko har under senare år avkriminaliserat abort. Tre länder med stort inflytande över kontinenten och som är en del av en sorts legaliseringsvåg av abort i Latinamerika, enligt Feiler.  

Samtidigt är det många länder som exempelvis Honduras, Nicaragua, Venezuela, Chile och Brasilien där abort är helt förbjudet eller med undantag vid livshotande omständigheter.   

Hör korrespondenten Tigran Feiler berätta mer om abortfrågan i Latinamerika i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.