Mexikos kommande inrikesminister Olga Sánchez Cordero och en mexikansk marijuanaodling. Foto: Gustavo Graf/Jorge Duenes/TT

Mexikos president överväger att legalisera narkotika

Publicerad

Mexikos nyvalde president Andrés Manuel López Obrador överväger att legalisera narkotika för att stoppa knarkkriget i landet.
– Vad gäller avkriminalisering av droger så sa Andrés Manuel till mig, jag citerar: ”Carte blanche. Vadhelst som krävs för att få fred i vårt land”, säger Olga Sánchez Cordero, nominerad som inrikesminister i den nya regeringen, enligt TT.

Olga Sánchez Cordero avslöjade att regeringen överväger legalisering av narkotika när hon deltog i ett seminarium om knarkvåldet på ett universitet i Mexiko, enligt AFP. Det var ett av hennes första offentliga framträdanden sedan hon nominerades till inrikesminister.

Amnesti för drogrelaterade brott

Samtidigt konstaterade hon att hon kommer gå vidare med presidentens kritiserade förslag på amnesti för mindre drogrelaterade brott. Tanken är att tidigt kunna stoppa ungdomar som dras in i de kriminella gängen. Genom amnesti, i stället för hårda straff, ska de lättare kunna återgå till samhället, hoppas presidenten.

Sedan Mexiko kopplade in armén mot drogkartellerna 2006 har mer än 200 000 människor dött under våldsvågen, enligt AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer