Andres Manuel López Obrador, 64, pratade bland annat om relationen till grannlandet USA i sitt segertal. Foto: TT / ALEXANDRE MENEGHINI / REUTERS

Vänsterpolitikern López Obrador vinner Mexikos presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpolitikern Andrés Manuel López Obrador , 64, blir Mexikos nästa president. Han går mot en jordskredsseger i valet med cirka 53 procent av rösterna, enligt en första rösträkning från landets valmyndighet.

Han har försökt i två tidigare val, men misslyckats. Den här gången når dock vänsterkandidaten López Obrador, även känd som ”Amlo”, hela vägen och tar en överlägsen seger i Mexikos presidentval.

När den första räkningen av rösterna var gjord, tidigt på måndagsmorgonen svensk tid, stod det klart att Amlo får drygt 53 procent av rösterna. Resultatet är väntat, eftersom att flera prognoser inför valet pekade på en trolig storseger för vänsterkandidaten.

Tvåa i det mexikanska presidentvalet den konservative kandidaten Ricardo Anaya. Enligt vallokalsundersökningarna hamnar han dock långt efter den förmodande segraren. Såväl Anaya som det styrande partiets kandidat, José Antonio Maede, erkände sig besegrade kort efter att vallokalsundersökningarna presenterades vid klockan 03.00 på måndagsmorgonen, svensk tid.

– Jag erkänner hans seger och framför mina gratulationer, säger Anaya.

– Jag önskar Andrés Manuel största framgång, hälsar Meade, som ställde upp i valet för det styrande partiet PRI.

Har lovat bryta ”maffiastyret”

Den populäre vänsterledaren, 64-årige Andrés Manuel López Obrador, har lovat att ”transformera Mexiko”. Detta vill han göra bland annat genom stipendier och betalda lärlingsplatser åt ungdomar. Han har även lovat åtgärder för att få ordning på våldet, bland annat genom att erbjuda amnesti för vissa som är inblandade i den omfattande knarkhandel som pågår i landet.

Korruptionen som beräknas kosta Mexiko svindlande 500 miljarder kronor, varje år, är ett annat problem som López Obrador lovat att han ska ta tag i. Han har beskrivit de senaste decenniernas ledning av landet som ett ”maffiastyre”.

Röstar om flera tusen poster

Omkring 88 miljoner personer var röstberättigade i valet. Enligt en tidig bedömning från landets valmyndighet har valdeltagandet legat på cirka 63 procent. Mexikos president väljs för en period på 5 år och 10 månader och kan enbart sitta i en mandatperiod. Men det är inte bara president som utses i valet.

Väljarna har även haft till uppgift att utse 128 nya representanter till senaten, 500 representanter till kongressens underhus, 9 guvernörer samt över 3 000 borgmästare och andra lokala ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.