Muren mellan USA och Mexiko satt på paus – oklart om den återupptas

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden tänker stoppa bygget av muren mot Mexiko har han sagt. Just nu är bygget stoppat, i 60 dagar. Men därefter väntar förmodligen rättsliga strider med de byggbolag som nu fått lämna sina grävmaskiner vid den halvfärdiga muren.

Muren sträcker sig nästan halva sträckan av den ungefär 210 mil långa gränsen. Men bygget är satt på paus. Varje kilometer kostar runt 100 miljoner kronor att bygga.

– Jag tycker det finns bättre användning för pengarna än en mur, säger Joe Vargas, som bor i Texas och vars mark blivit söndergrävd av murbygget.

Men alla håller inte med.

– Den skapar jobbtillfällen för hundratals, om inte tusentals, som varit arbetslösa. Jag tycker den är värd pengarna, det är nödvändigt att ha en mur längs med gränsen, säger Alma Perez, ung republikan i staden Mcallen, Texas.

Men just nu står den halvfärdig och det är oklart om, eller när, bygget återupptas.

Se USA-korrespondent Stefan Åsbergs besök i Texas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.