”Det här var på inget sätt någon eftergift”, skriver Donald Trump om fredagens uppgörelse med kongressen som tillfälligt öppnar statsapparaten i USA. Foto: Brendan Smialowski/AFP/TT

Trump vägrar ge upp muren mot Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Trots motgångarna vägrar president Trump att ge upp planerna på en mur mot Mexiko. Han hävdar att fredagens överenskommelse med kongressen på inget sätt var någon eftergift.

”Vi behöver absolut en fysisk barriär”, skriver han på Twitter.

Efter 35 dagars nedstängning nådde USA:s president Donald Trump på fredagen en uppgörelse med kongressen om att tillfälligt öppna statsapparaten fram till den 15 februari. Under tiden ska förhandlingar pågå. Samtidigt hotade han att stänga allt igen – om han inte får en ”rättvis uppgörelse” om budgeten.

Presidenten har vägrat att godkänna en budget om han inte får pengar för att finansiera barriären mot Mexiko.

SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt beskriver det som en gigantisk prestigeförlust för Trump.

”Behöver en barriär”

Trots motgångarna vägrar presidenten att ge upp murplanerna.

”Jag önskar att människor kunde läsa eller lyssna på vad jag säger om gränsmuren. Det här var på inget sätt någon eftergift”, skriver han på Twitter och fortsätter:

”Vi behöver absolut en fysisk barriär eller mur, vad man än kallar det.

Han skriver vidare att förhandlingarna med Demokraterna kommer att starta omedelbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.