Migranter från Honduras vilar i ett tillfälligt härbärge i Ciudad Hidalgo i Mexiko. Foto: TT/AFP

Mexikos besked: Öppnar gräns för kvinnor och barn

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor har samlats med målet att gå från Honduras genom Guatemala till USA. Vid gränsen till Mexiko har det varit stopp, men nu meddelar mexikanska myndigheter att kvinnor och barn ska släppas in.

Mexikanska myndigheter meddelar på lördagen att dussintals kvinnor och barn från den grupp migranter som vandrar genom Centralamerika till USA kommer att tillåtas passera genom mexikanskt territorium.

– Jag är lyckig, lycklig! Äntligen! ropade 21-åriga Gina Paola Montes när hon tillåtits komma in i Mexiko, skriver nyhetsbyrån AFP.

Ytterligare en kvinna svimmade av utmattning när hon nådde mexikansk mark, rapporterar TT.

Beskedet kommer från den mexikanska ambassadören i Guatemala, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt honom ska kvinnor och barn släppas in och tas om hand av migrationsmyndigheter, innan de ska föras vidare till ett härbärge i staden Tapachula cirka fyra mil från gränsen.

Varning från Trump

Gruppen består av uppemot 4 000 migranter, de flesta av dem från Honduras, som i över en vecka vandrat genom Guatemala mot Mexiko och USA. USA:s president Donald Trump har dock varnat människorna från att försöka nå den amerikanska gränsen.

Trump har hotat Honduras och andra länder på rutten med indraget bistånd om migranterna når USA, och mexikanska säkerhetsstyrkor har ingripit allt mer hårdhänt mot migranterna i vad som ses som en reaktion på Trumps hot, enligt brittiska The Guardian.

Migranterna flyr fattigdom och våld i det egna hemlandet, men har fastnat vid gränsen mellan Mexiko och Guatemala, på en bro som blivit en sorts läger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.