Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mia Mottley, Barbados premiärminister, svara på frågan om sin egen roll i att stävja landets korruption för att förvalta det finansiella klimatstöd man får. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Mia Mottley: Rika länder har finansierats med vårt blod, svett och tårar

Uppdaterad
Publicerad

Önationen Barbados står inför existentiella utmaningar på grund av klimatkrisen. Premiärminister Mia Mottley har nu samlat en stor skara länder som vill kräva Världsbanken och det privata näringslivet på så mycket pengar som möjligt för att bekosta klimatfinansiering.

Mia Mottley vill bryta det hon anser vara ett dödläge kring det växande behovet av klimatfinansiering.

På hennes initiativ har flera länder anslutit sig till den så kallade Bridgetowngruppen med en diger kravlista riktad mot den rika världen. Det handlar bland annat om att förändra Världsbankens och IMF:s principer för utlåning.

Klimatkrisen

Hon vill exempelvis införa globala skatter på fossila företag som ska gå till en ny fond.

– Vi har tillbringat tiden sedan vi blev självständiga med att försöka ge vår befolkning det som det globala nord tagit för givet. Som de understött genom att exploatera tillgångar som de gett sitt folk med hjälp av vårt blod, vår svett och våra tårar, säger hon.

Fem tusen miljarder

Mia Mottley kräver att fem tusen miljarder dollar ska frigöras ur de privata finansiella systemen som ersättning för klimatskador i fattiga länder.

Hennes grupp föreslår också att energibolagen ska betala en klimatskadeskatt och att avbetalningar på statsskulder ska kunna pausas när fattiga länder drabbas av extremväder. Både Storbritannien och Frankrike har uttryckt sitt stöd för idén.

Se den exklusiva intervjun med Barbados premiärminister i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet