Michael Flynn avgick som nationell säkerhetsrådgivare efter mindre än en månad på posten. Foto: TT

Michael Flynn varnades för ryska kontakter redan i höstas

Uppdaterad
Publicerad

Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn ska ha varnats för sina ryska kontakter redan i november.
Efter ett möte med Rysslands ambassadör Sergej Kiljak sade högt uppsatta medlemmar i presidentens övergångsteam att samtalen nästan säkert avlyssnades av USA:s underrättelsetjänst.

I mitten av februari avgick Flynn som nationell säkerhetsrådgivare efter bara 24 dagar på posten, sedan han medgivit att han gett ofullständiga uppgifter om sina ryska kontakter till vicepresident Mike Pence.

Flynn ska ha haft privata diskussioner med Rysslands ambassadör om sanktioner redan innan han fick jobbet i Vita huset.

LÄS MER: Källa – Flynn får inte immunitet

Nu hävdar både nuvarande och före detta amerikanska tjänstemän att Flynn blev varnad för sina ryska kontakter av Trumps övergångsteam redan på ett möte i november. Det var veckor innan Flynns telefonsamtal med Rysslands ambassadör spelades in av underrättelsetjänsten i december, rapporterar Washington Post.

Bad om CIA-profil

Marshall Billingslea, som ledde Trumps nationella säkerhetsarbete under övergångsperioden, sade till Flynn att Kisljak sannolikt var övervakad av de båda underrättelsetjänsterna FBI och NSA.

Övergångsteamet ska ha varit bekymrat över att Flynn inte tycktes förstå ambassadörens motiv, varför Marshall Billingslea bad Obamaadministrationen om en hemligstämplad CIA-profil av Kisljak. Det tog bara dagar innan övergångsteamet fick dokumentet och Billingslea uppmanade Flynn att läsa det – men det är oklart om han någonsin gjorde det.

LÄS MER: Flynn redovisade inte ryska intäkter

Obamaadministrationen hoppades att CIA-profilen skulle få den nyvalda presidentens team att förstå hotet från Ryssland fullt ut, uppger en före detta tjänsteman.

Hörts av FBI

Michael Flynn står just nu under utredning.

FBI har hört honom om samtalen med Kisljak. Samtidigt granskar Pentagon Flynn för 45.000 dollar som han fått för att hålla ett tal i Moskva samt för 530.000 dollar som betalats ut till hans före detta konsultfirma för arbete kopplat till den turkiska regeringen.

Washington Post har bett Marshall Billingslea om en kommentar, men fått avslag.

LÄS MER: Källa: Trumps inre krets hade kontakter med Ryssland redan 2015

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet