Bill Gates och Paul Allen under en basketmatch i Seattle, där Allen är uppvuxen. Foto: Anthony Bolante/Reuters/TT

Microsoft medgrundare Paul Allen är död – blev 65 år

Publicerad

Microsofts medgrundare, Paul Allen, har dött i cancer. Han blev 65 år gammal.

På 70-talet grundade Paul Allen, tillsammans med sin vän Bill Gates, datorföretaget Microsoft, efter att de hoppat av skolan. Det var Paul Allen som kom på namnet Microsoft, som är en förkortning av microcomputer (mikrodator) och software (mjukvara).

Lämnade Microsoft

Allen ansvarade för att skapa teknik som operativsystemet MS-DOS och Word och i en kolumn 1977 såg han in i framtiden:

”Jag förväntar mig att persondatorn blir en sak som människor bär med sig, en följeslagare som tar anteckningar, sköter bokföringen, ger påminnelser och hanterar tusen personliga uppgifter”, skrev Allen då i en kolumn i tidningen ”Personal computing”.

Paul Allen var en av världens rikaste. Han ägde flera sportlag, bland annat basketlaget Portland trail blazers and det amerikanska fotbollslaget Seattle seahawks.

Cancern kom tillbaka

2009 blev han fri från sin cancer, Hodgkins lymfom. Men i början av oktober i år berättade han att den hade kommit tillbaka. I ett uttalande berättar familjen att han nu har avlidit.

”Min bror var en anmärkningsvärd individ på alla nivåer. Även om de flesta kände Paul Allen som en teknolog och filantrop, så var han för oss en mycket älskad bror och morbror och en exceptionell vän”, säger hans syster Jody i ett uttalande.

Paul Allen blev 65 år gammal och på i ett uttalande säger Bill Gates ”att hans hjärta brister för att en av hans äldsta och käraste vänner har gått bort”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer