Foto: SVT

Migranter ska stoppas i Calais

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike och Storbritannien har slutit ett avtal om insatser för att hantera den stundtals kaotiska migrantsituationen vid tunneln som förbinder länderna. Kritiker menar att politikerna har fel fokus, och ignorerar den verkliga krisen.

En gemensam ledningscentral nära infarten till kanaltunneln i den nordfranska staden Calais är en del i överenskommelsen som den brittiska inrikesministern Theresa May och hennes franske kollega Bernard Cazeneuve undertecknat. Fler poliser, stängsel och övervakningskameror ska öka säkerheten och få stopp på ligor som ägnar sig åt människosmuggling.

Desperata migranter

Under sommaren har Calais hamnat i fokus sedan desperata migranter gjort ändlösa försök att ta sig via tunneln till Storbritannien, med förhoppningen att börja ett nytt liv på andra sidan.

Flyktingkrisen i Europa

Omkring 3 000 människor från Afrika, Mellanöstern och Asien befinner sig i Calais, där de bor i tältläger med usla förhållanden. Varje natt försöker hundratals personer hoppa på lastbilar eller tåg, eller gå igenom den fem mil långa tunneln, med livet som insats. Minst nio personer har dött sedan i juni.

Kritiker menar att de här insatserna inte kommer att öka säkerheten för migranterna, snarare göra så att de tar ännu större risker.

– Att säkra landgränser är en annan sak än att säkra människoliv, sade Christian Salomé vid den lokala hjälporganisationen Auberge des Migrants till TT i juli, och konstaterade att migranterna inte kommer att sluta försöka.

Alternativet är att migranterna tar sig till andra hamnar, när möjligheterna att ta sig till Storbritannien via Calais skärs av.

Likgiltiga regeringar

Och samtidigt som ministrarna skakar hand rasar chefen för Internationella rödakorsfederationen (IFRC) mot likgiltigheten hos regeringar runt om i Europa, som lett fram till dagens situation.

De migranter som befinner sig i Calais är bara en bråkdel av alla som tar sig till Europa. EU:s gränskontrollorgan Frontex rapporterade tidigare i veckan att 107 500 migranter tog sig till gränsen förra månaden.

– När ska alla vakna och se att det är en riktig kris? säger Elhadj As Sy, generalsekreterare för Internationella rödakorsfederationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet