Migrantkaravan går mot USA – Mexiko sätter in militär

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 3000 personer avgick på onsdagen tillsammans från Honduras med målet ställt på USA. Nu sätter Mexiko in militär för att förhindra att migrantkaravanen tar sig in i landet.

Folksamlingen tog sig på fredagen in i Guatemala genom att pressa sig igenom polisens avspärrningar, skriver The Wall Street Journal.

Det ska enligt flera internationella medier främst varit unga män som lyckades att ta sig in i landet. Samtidigt består människoskaran också av kvinnor och små barn. Orsaken till att personerna lämnat hemlandet Honduras uppges vara en ökad arbetslöshet på grund av coronapandemin.

Hundratals av migranterna har under lördagen bussats tillbaka till gränsen mot Honduras av myndigheterna i Guatemala. Men det finns uppgifter om att del del fortsatt sin resa norrut, rapporterar AP.

Sätter in militär

På lördagen meddelade Mexikos regering att landet satt in 26 000 militärer vid gränsen för att stoppa karavanen från att ta sig in i landet. Myndigheterna har sagt att de kommer att gripa den som olovligen tar sig över gränsen.

Andres Manuel Lopez Obrador, Mexikos president, har uttryckt misstankar om att karavanen har med det annalkande presidentvalet i USA att göra, men utan att förtydliga exakt vad han menar.

– Det är konstigt att karavanen lämnar så nära inpå valet i USA. Det har med valet att göra. Jag har inte alla uppgifter på bordet, men jag tror att det finns indikationer på att den arrangerades med ett syfte, säger presidenten.

Inte första gången

Det är inte första gången som en stor grupp människor vandrat genom centralamerika mot USA. Sedan 2018, då de första uppmärksammade människotågen utgick från El Salvador, har tusentals människor gjort samma resa.

Händelserna har fått en stor påverkan på den politiska debatten kring migration i USA, samt gjort landets regering till föremål för kritik på grund av hur migranterna behandlats vid gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.