Omkring 3 000 migranter har den senaste veckan gått från Honduras till gränsen mot Mexiko. Foto: Santiago Billy/AP/TT

Migrantkaravan stoppad vid Mexikos gräns

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1 500 migranter från Centralamerika har hejdats vid den mexikanska gränsen mot Guatemala.

Det flesta av migranterna gav sig av från Honduras i tisdags och kom på lördagsmorgonen lokal tid fram till en bro över Suchiatefloden, som utgör gräns mellan Guatemala och Mexiko.

Mexikanska soldater blockerade migranternas väg och påminde dem om att de inte fick komma in i landet utan giltigt visum. Bevakningen av gränsen hade förstärkts inför att karavanen, med sammanlagt omkring 3 000 personer, väntades anlända.

En del av migranterna insisterade på att få bli insläppta, medan andra vände tillbaka till migrationsanläggningar på den guatemalanska sidan av gränsen.

Migranterna flyr från fattigdom och brutalt gängvåld och deras mål är att ta sig till USA för att söka asyl. Förra året korsade tiotusentals personer gränsen i hopp om ett nytt liv i USA.

Mexiko har pressats av USA:s president Donald Trump att hejda vågen av papperslösa migranter och Mexiko har sedan dess placerat ut 27 000 gränsvakter för att hindra migranter från att olagligt ta sig genom landet till USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.