Italien vill att frivilligorganisationer som jobbar på Medelhavet skriver på en uppförandekod om de ska få fortsätta sitt arbete. Foto: TT

Halvering av antalet migranter på rutten till Italien

Uppdaterad
Publicerad

Italiens uppförandekod, dåligt väder och oroligheter i Libyen har lett till att antalet flyktingar och migranter som kommer till EU via landet mer än halverats på en månad. Samtidigt har Spanien hittills i år tagit emot fler än under hela 2016.

Antalet flyktingar och migranter som söker sig till Europa via Italien har fallit med 57 procent på bara en månad. Minskningen sammanfaller med införandet av Italiens ”uppförandekod” för organisationer som räddar människor på Medelhavet.

EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex skriver i en rapport att oroligheter i Libyen som hindrar människosmugglarnas arbete och dåligt väder också kan ligga bakom de lägre siffrorna.

Totalt tog sig 10.160 personer till Italien via Medelhavet i juli. Så få flyktingar och migranter har inte kommit i julimånad sedan 2014.

Flera organisationer har slutat med insatser

I den så kallade uppförandekoden ingår att frivilligfartyg ska lova att inte ge sig in på libyskt vatten och inte signalera sin position till flyktingbåtar. Polis ska dessutom följa båtarna för att kunna hitta människosmugglare.

Organisationerna har fått skriva under på att följa koden för att få fortsätta sitt arbete. Fem av åtta har gått med på villkoren, men bland annat Läkare utan gränser har vägrat.

LÄS MER: Italien kräver uppförandekod för frivilligorganisationer – får hård kritik

Läkare utan gränser, Rädda barnen och tyska organisationen Sea Eye, avslutade i stället nyligen sina räddningsinsatser för att de kände sig hotade av den libyska kustbevakningen.

Den libyska flottan, som fått träning av Italien, har beordrat utländska fartyg från ickestatliga organisationer att hålla sig borta från ett område utanför landets kust där sök- och räddningsarbete utförs i syfte att rädda migranter.

Fler kommer via Spanien

Även antalet migranter och flyktingar som kommer till Europa via Grekland har fallit, i det fallet med 90 procent jämfört med samma period förra året. Hittills i år har 15.750 kommit till Grekland som första EU-land.

I stället letar sig allt fler till den spanska kusten. Dit har 2.300 flyktingar och migranter sökt sig i juli, vilket är fyra gånger så många som under juli 2016. Enligt Frontex kan anledningen vara nedstängningen av flyktingförläggningarna i Marocko och Algeriet.

LÄS MER: Allt mer kritiskt läge för Italien – överfulla migrantläger

”En stor förändring”

Flera hjälporganisationer, liksom FN-organisationen IOM, ser den allt farligare situationen i Libyen som en orsak till att fler försöker ta den västliga rutten via Spanien.

– Vi antar att en del av förändringen beror på att rutten till Spanien anses vara säker upp till kusten genom Marocko, säger IOM:s talesperson Joel Millman till nyhetsbyrån AFP.

– Det är möjligt att Spanien kommer att slå Grekland i år. I så fall är det en stor förändring.

Enligt Frontex har priset för att ta sig från Marocko till Spanien med hjälp av människosmugglare höjts i takt med att migranterna blivit fler. För ett år sedan kostade resan i snitt motsvarande knappt 5.000 kronor men nu är priset det dubbla.

LÄS MER: Italienskt hot att stänga hamnar kritiseras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.