Fartyg på väg mot Italien med 358 migranter ombord. Foto: Kustbevakningen

Italien kräver uppförandekod för frivilligorganisationer – får hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktas hård kritik mot Italien som vill inrätta en ”uppförandekod” för organisationer som räddar migranter och flyktingar på Medelhavet.

Flera människorättsorganisationer varnar nu att förslaget sätter tusentals liv i fara.

SVT berättade i förra veckan att Italien har hotat att stoppa fartyg och att stänga sina hamnar för frivilligorganisationer som hjälper människor på flykt. Bakgrunden är att Italien tagit emot ett stort antal migranter och flyktingar och har mottagit 85.000 personer bara i år, vilket är 20 procent mer än förra året.

LÄS MER: Italien i fokus under EU-migrationsmöte

Flyktingkrisen i Europa

SVT:s utsände Marcus Carlehed beskriver läget i Italien som en ”tryckkokare”.

Får inte köra in på libyskt vatten

I år har över 2.000 personer dött på vägen till EU, cirka tre av hundra personer överlever inte den farliga resan. EU-kommissionen har erbjudit ett stödpaket på 35 miljoner euro till Italien för mottagandet – Italien tycker att summan är för låg och efterlyser akut hjälp av övriga EU-länder.

LÄS MER: Allt mer kritiskt läge för Italien – överfulla migrantläger

Samtidigt vill  nu Italien införa en ”uppförandekod” för frivilligfartyg som innebär att de ska lova att inte ge sig in på libyskt vatten och att de inte signalerar sin position till flyktingbåtar för att därefter uppsöka hamn så snart någon blivit räddad.

”Smädeskampanj”

Människorättsorganisationerna kallar förslaget för en ”smädeskampanj”.

LÄS MER: Amnesty kritiserar EU:s flyktingpolitik

– Försöken att begränsa livräddande sök- och räddningsinsatser sätter tusentals liv i fara”, säger Iverna McGowan från Amnesty International i ett gemensamt uttalande med Human Rights Watch.

Svenska EU-parlamentsledamoten Malin Björk (V) instämmer med kritiken.

LÄS MER: Antalet flyktingar på Italienrutten ökar

-Jag tycker att det är skamligt att man misstänkliggör och ska försvåra för dem som räddar liv. Jag tror att historiens dom kan bli ganska hård, säger Björk till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet