Migrationsverket pausar utvisningar av tigreaner till Etiopien på grund av säkherhetsläget. Foto: TT

Migrationsverket stoppar utvisning av tigreaner till Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket pausar tillsvidare utvisningar av tigreaner till Etiopien.

Det sker med hänvisning till uppgifter om att personer med tigreansk etnicitet trakasseras och utsätts för övergrepp i landet.

I ett nytt rättsligt ställningstagande framhåller verket att säkerhetslägret i Etiopien försämras och är oroväckande och svårförutsägbart.

”Enligt den senaste veckans uppgifter har situationen för personer av tigreansk etnicitet ytterligare försämrats i landet”, kommenterar rättschefen Carl Bexelius i ett pressmeddelande.

Men det finns inget skäl att stoppa utvisningar till Etiopien generellt, utan bara för personer ur folkgruppen tigreaner. Migrationsverket säger sig inte kunna bedöma hur många sådana personer som finns bland de 400 öppna ärenden som gäller om någon ska återvända till Etiopien.

”Migrationsverket för inte statistik över asylsökandes etniska tillhörighet. Vilka som berörs av beslutet är därför något som behöver utredas i varje enskilt fall”, säger Carl Bexelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.