Tim Kaine (Dem) och Mike Pence (Rep) vid debatten vid Longwood University i Farmville, Virginia. Foto: TT

”Mike Pence var nattens vinnare”

Uppdaterad
Publicerad

Två väl förberedda vicepresidentkandidater klev in på Longwood Universitys scen. Men samtidigt som de förde en någorlunda civiliserad debatt i boxningsringen – betedde sig deras chefer än mer aggressivt utanför.

”Tim Kaine ser ut som en elak brottsling i en Batman-film.”

”Mike Pence: en splittrande kvinno/LGBT/arbetar-motståndare. Inte konstigt att Trump valde honom.”

Orden kommer från mannen och kvinnan som just nu tävlar om att bli USA:s president. Clinton satt i sitt hem i New York och twittrade, Trump var i Las Vegas, samtidigt som deras nummer två debatterade varandra i Farmville, Virginia.

På scenen var republikanernas Mike Pence och demokraternas Tim Kaine omedvetna om sina respektive ledares ihärdiga rapportering på sociala medier, de hade fullt upp med att avbryta varandra och försöka vinna publikens gunst med så många inövade oneliners som möjligt.

– Trump stod på debattscenen förra veckan och sa att det var smart att inte betala skatt. Jag antar att det betyder att alla vi andra är dumma, sa Kaine.

– Miljoner fler människor i USA lever i fattigdom idag än innan Barack Obama med Hillary Clinton vid sin sida gick in i Vita Huset, sa Pence.

Motståndare till abort

Upplägget på debatten var annorlunda jämfört med den första presidentdebatten, där tre ämnen fick trettio minuter vardera. Här diskuterade man nio ämnen i tio minuter vardera, bland annat immigration, terrorism och båda kandidaternas kristna tro och abort.

Båda männen är abortmotståndare, men medan Pence vill förbjuda abort har Kaine gjort tydligt att hans åsikt är på ett privat plan medan han på det stora hela följer sitt partis åsikt och stöder kvinnors rätt att välja.

– Varför litar inte du och Donald Trump på kvinnors omdöme att bestämma över sina egna kroppar, sa Kaine till Pence och vann där sannolikt poänger hos de miljontals kvinnor som redan har svårt för Trump.

Under ämnet poliser och polisskjutningar vann Pence poäng på att berätta om sin farbror i uniform som var hans barndomshjälte.

– Poliser är de bästa av oss alla, män och kvinnor, vita, afroamerikaner, asiater, latinamerikaner, de riskerar sina liv för oss varje dag.

Tveksamt om Trump vinner på det

Tim Kaine avbröt sin motståndare ­–­ och moderatorn – betydligt fler gånger än Pence, och initiala mätningar kallar republikanen Mike Pence för nattens vinnare.

Samtidigt påpekar många att debatten kommer nagelfaras, mening för mening, de kommande dagarna, och att det då blir mer tydligt hur Pence vid åtminstone ett halvdussin tillfällen lät bli att försvara sin ledares ofta väldigt plumpa kommentarer.

Att Pence vann kvällen var tydligt. Men frågan är om Trump vinner på det.

Kollegor i amerikansk media sa snarare att det här var Pence uppvärmning för sin egen presidentkampanj – 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet