Världens militära utgifter har ökat i över tio år. Men nu driver konflikter och krig i världen, framförallt kriget i Ukraina, på ökningen ytterligare.
2024 uppgick världens militära utgifter till 2 718 miljarder dollar, en ökning med 9,4 procent från 2023. Det är den högsta ökningen från ett år till ett annat sedan slutet av kalla kriget, uppger fredsforskningsinstitutet Sipri i en ny rapport.
– Det beror helt klart på konflikter i hela världen, ökade spänningar och krig, säger Barbara Kunz, programdirektör för europeisk säkerhet på Sipri, till SVT:s Morgonstudion.
USA, Kina och Ryssland
Stormakterna USA, Kina och Ryssland är de tre länder som spenderar mest på sin militär. Men i sin rapport pekar Sipri ut Europa som en motor som driver på ökningen av upprustningen i världen.
Militärutgifterna i Europa, med Ryssland inräknat, steg med 17 procent till 693 miljarder dollar, vilket var den främsta anledningen till den globala ökningen 2024, enligt Sipri.
Stor tysk upprustning
Ett exempel är Tyskland som för första gången sedan 1990 har de högsta militära utgifterna i Europa. Även Polen nämns som ett land som rustar upp på ett sätt som saknar motstycke.
Sverige ökade sina militära utgifter med 34 procent under 2024 och spenderade 12 miljarder dollar på försvaret, enligt Sipri.
– Sverige har den 26:e största försvarsbudgeten i världen, vilket är ganska anmärkningsvärt. Sverige ligger i linje med trenden. Man ökar försvarsutgifterna på grund av säkerhetsläget, säger Barbara Kunz.
Regeringen meddelade nyligen att Sverige ska låna 300 miljarder kronor till nya försvarssatsningar.
De spenderar mest på försvaret
De tio länder som spenderar mest pengar på sitt försvar, räknat i miljarder dollar.
- USA 997
- Kina 314
- Ryssland 149
- Tyskland 88,5
- Indien 86,1
- Storbritannien 81,8
- Saudiarabien 80,3
- Ukraina 64,7
- Frankrike 64,7
- Japan 55,3
Källa: Sipri